Monday, November 29, 2010

paling comel

sape?
sape paling comel?
bukan aku..
aku xkan jadi cam sumone yg suke mengaku diri die comel..
oppsss...
sape tuh? hehe

oleh kerana minggu ni akn terjadi sesuatu,
aku ingin berada dalam mud romantis je..
xnak gaduh2 (yg selalunye aku yg mulekan.. hehe)
xnak masam2 muke (slunyer muke aku je yg masam)
xnak ungkit2, merungut, membanding beza, menaakul dan sebagainye..

ok la..
tanpa ingin berselindung (macam puteri lindungan bulan)
entry ni adalah berkaitan aku dan en.safwan..

dulu aku selalu merungut..
selalu carik gaduh..
selalu masam2 muke..

sebab klu aku tgok couple lain,
mesti aku terfikir,
bestnyer diorg,
aku nak bf mcm tu..
aku nak die paham aku mcm bf minah tu paham sgt ngan si minah..
aku nak bf aku alim mcm bf si pe'ah..
aku nak bf aku comel mcm bf si joyah..
pendek kate aku slu x rase kitorg mcm couple lain..
aku slu jeles ngan couple lain..

ok.. xnak la sebut name sape2 lg dah..
pendekkan cerita...

lame2..
aku dah x terfikir benda tu sume..
aku dah berhenti try ubah die mcm yg aku slu nak..
aku dah mule terima die seadanya..
sbb perbualan dgn seseorang buat aku sedar yg die x pernah pun mtk aku berubah..
walaupun mase aku mengalami perubahan hormon (pempuan.. paham2 jela)
aku je yg byk sgt permintaan utk die berubah..
(walaupun die x pernah mengalami perubahan hormon)

satu hari..
aku dan die masuk LEVI's..
aku teman die pilih jeans..
mmg lame dlm tu.. ade la dlm sejam lebih kot..
ade la 3 or 4 helai suar die try..
naik lenguh kaki aku..
(die ni bab beli barang mmg cerewet..)

mase die sibuk pilih jeans, aku plak sibuk capture gambar die ngan salesgirl LEVI's tu..
sbb aku rase budak tu comel..
nak tangkap gambar en.safwan yg ade budak pmpuan tu skali..
then, die masuk fitting room..
skit punyer lame..
aku pun ketuk pintu dan tanye..
'try sluar ke berak? lame nor.'
budak tu sengih je bile dgr..
sambil tgu mamat cerewet tu dlm fitting room,
budak tu interview aku plak..
'akak ni amik photography ke?'
aku jawab la ape yg patut.. ikut skema jawapan..
then, da abis je sesi interview tu, budak tu ckp mcm ni..
'suke la tgok akak ngan abg ni.. comel..'

trus aku tersentap..
selame ni aku x erfikir pun kitorg ni cam couple yg comel la kan.. hihi
mcm asyik slu gaduh je..

tp, lepas tu aku tersenyum..
baru aku sedar, kite akn jadi couple yg comel bile kite trime pasangan kite seadanye..
kalau x, mungkin kite akn jadi couple yg masam je.. hehe
selame ni aku carik ape yg xde..
aku x tgok ape yg dah sedia ade..

akhirnya tercapai la impian aku nak jd couple yg comel.. hehe..

selamat bertunang kepada diri sendiri ngan en.safwan..
(ye aku akn bertunang. 3hb dis. sape2 bosan duk umah dtg la umah aku ye..)
sekian, wassalamu..

Wednesday, November 24, 2010

bomoh terlampau:::kisah raye haji

da letih bercerita pasal deepavali..
(deepavali lg.. x boring ke asyik sebut deepavali je)
kali ni aku akn ceritakan pasal sambutan raye haji kat umah aku...


tu. korg nampak x ape benda makhluk asing kat leher anak sedare kesayangan aku..
(mestila kesayangan, sbb baru sorg je ank sedare aku.)

korg mesti igt die ni mix kaum na'vi dalam cerite avatar tu kan?
ade la lekat skit2 warne biru kat leher die..
tu pun kalau akak aku nikah ngan kaum na'vi yg pakai cawat tu la..
malangnyer (tidak berbau)
die bukanlah anak campuran kaum na'vi..
dan semestinyer die bukan jake sully..
ataupun, die juga bukanlah salah seorang penumpang navi marmara..

die adalah 100% clinically approved seorang manusia..
yang kene beguk
(mungkin sebab perangai cam beruk sikit)

mase si iman @ haikal @ abang (sbb ondaway nak dpt adik.. dan mungkin xkan jadi ank sedare kesayangan lg..) kena beruk,eh beguk, akak aku pun merujuk la kepada insan yg lebih dulu makan asam garam..
(asam jawa+garam)
iaitu x lain dan x bukan, the sexiest woman in the world::::: mak aku!!!
(ok! aku tipu.. mak aku x sexy langsung)

mak aku pun bg la resepi berkasih = cara nak bancuh ubat utk beguk..

kalau resepi bancuh ubat yg biasa..
nila+cuka

tp mak aku tah bnda hape die pk mase tu..
resepi die,
nila+kapur

kalau kapur kasut ok la walaupun x masuk akal..
tp ni kapur makan..
mmg menggelupur la ank sedare aku kepanasan..
mase akak aku sapukan ubat kat iman, aku dah tegor,
die kate die percayekan resepi mak aku..

akibatnyer,
warna biru tu melekat la kat leher ank sedare aku selama beberapa hari..
xleh nak hilang sbb kulit die dah melepuh..
xpasal2 dr beguk dapat plak penyakit lain..
kesian betol bdak kecik tu..

akak aku kate nak report polis..
(die gurau je ok. nak jd anak derhaka ke sumbat mak dlm penjare?)
sbb nak tgk klu2 mak aku jd tajuk muke dpan surat kabar..
kitorg da siap pilih2 tajuk da..
nenek kejam
bomoh terlampau
dan mcm2..

dan nenek mangsa hanya mempu tersengih2 bila kitorang bincangkan pasal ni..
mak aku mmg awesome!!

Tuesday, November 9, 2010

deepavali lebih bermakna

(ape kejadah citer pasal deepavali lg ni?)
(sabar la.. bace jela klu nak)

aku bru je terlelap dlm pukul 11 (pg) td..
bru 19 minit aku terlena,
terdengar ketukan pintu bilik aku..

terus, lagu flava - kenapa singgah klu x masuk- terngiang2 di benakku..
~jarang sekali terdengar bunyi ketukan pintu~
(cewah)

hakikatnya mmg jarang benar pintu bilik aku berbunyi ketukan..
apatah lagi berbunyi yg selain ketukan. contoh: bunyi mintak tolong
(klu pkai alarm yg bunyi mtk tlg la)

aku dah -*&&%**#$#$opocot#$@>^&*(^_^)**&%-
mencarut (sambil melatah+senyum skit sbb trigt mpi smlam)

sape la yg ketuk pintu bilik aku sedangkan bru sejenak aku terlena..
(aku tersenyum sorg2 mase ni)

aku yg masih pakai bathrobe (dah tu g tdo pkai bathrobe)
pun berjalan malas menuju ke muka pintu..

maka.. terngianglah lagu search-seroja- di cuping telinge aku yg x capang ni..

~Lamunanku tersentak
Lalu ku mendongak
Gemuruh rasa
Terpaku sukma
Terkena lontaran senyuman misteri
Siapa gerangan sang puteri~

aku mmg tertanye2 siapalah gerangan puteri yg ketuk pintu bilik aku yg jarang terdengar bunyi ketukan..
(atau bunyi meminta tolong)

aku bukak je pintu
SUPRISE!!!!!!
(sebenarnyer xde la suprise, tu hanya disebabkan reaksi aku yg benar2 terkejut)

jiran 2 pintu aku menghulurkan polistrin..
"akak, ni kuih deepavali."

aku da la selenge bru bgun tdo.. 
aku da la pkai bathrobe..
akhir sekali aku terkejut beruk..

dgn senyuman yg manis (sambungan mase mencarut td)
aku ckp..
"oh, thank you. susah2 je"
haa.. ni la kuih muih yg terhidang sebagai hidangan sambutan deepavali aku


aku berterima kasih dgn ikhlas x harap dibalas apabila dpt kuih ni..
(apasal plak ko yg xharap dibalas??!!)

nmpak x ape makna tersirat kat kuih ni?
1.sedap..(mase aku tilis entry ni, kuih ni da lebih dr sku da ghaib)
2. cukup la hidangan ni tuk aku sorg..
3. akhirnya sambutan deepavalli aku taun ni terisi la jugak..
4. integrasi nasional kat blok b ni mmg bagus (sbb slu black out kot)

di sini, aku hanya terpikir kan seorg makhluk Allah..
klu bukan kerana die, maka xkan termastautin la aku kat blok b ni..
klu bkn kerana die, maka x terintegrasi la antara aku dan jiran2 aku yg berbilang kaum ni..
(yg aku mmg nak sgt sambut deepavali ngan diorg.. akhirnya tahun akhir ni tercapai jugak hasrat aku.. hehe)
klu bkn kerana die, x mungkin kuih2 tu da masuk pun dalam perut aku..

terima kasih daun keladi,
lepas ni sy xkan kne pndah lg..
sbb sy da nak abis study
klu umor kite pnjang mase convo kite jumpe lg..

sekian, (pantun tu penutup majlis sambutan depavali tahun ni)
wasalam

Monday, November 8, 2010

"tak perlu seibu dan sebapa, kami sudah seperti saudara..."

"tak perlu seibu dan sebapa, kami sudah seperti saudara..."

aku sgt tersentuh dengan ayt yg dipaparkan dlm video semalam..
hubungan yg dah mkn 5 tahun setengah ni
akhirnya tiggal 5 hari je lg utk kita akhiri..

lepas ni kita mungkin akn merindu...
kita mungkin akn berhubung lg...
tp mungkin juga kita akn terus terputus hubungan...
mungkin juga xkan bertemu kembali...


akn igtkah korg pada aku..
akn rindukah korg pd aku..
akn rindukah korg nak dgr gelak tawa aku
(yg mcm haram tu)
tp aku harap...
wlupun bkn pada aku ingatan korg terpaut..
igtlah pd kenangan dan keindahan ketika kita bersama..


rasenyer, berjuta lagu dlm simpanan utk didedikasikan buat korg semua...
menunjukkan betape syg dan berhargenyer setiap korg dlm hati aku..
tp korg mungkin x suke dgn taste music aku...
jd aku dgr sendiri jela ye...


aku harap korg x lupekan kenangan menyanyi lagu Negaraku mase pra PL di tanjung resang..
(aku bkn sru korg igt lirik lagu Negaraku, tp igt la selingan antara lagu Negaraku dgn lagu maktab)

jgn lupekan ucapan2 yg dibuat sepanjang perjalanan ke Perlis..
(ucapan ni khas ditujukan kepada cik jun yg slu pksa org berucap)

jgn lupe juga dgn peristiwa lambak yg hampir lemas di kolam nusa mutiara..
(cramp katenyer..)



jgn lupe yg londeh pernah terpijak bola dan tersangkut kaki kat gelung rotan mase amali bola baling..

jgn korg lupe ayt lambak "dila am... diet ko?"

jgn korg lupe dgn kaitan antara kentut dan taklimat...



jgn lupe yg jocker boleh tertido bile2 mase je walupun tgah gelakkan tilan yg sedang buat gejek.
(jocker gelakkan tilan yg tertidor, last2 die pun tido)

jgnlah korg lupe yg nan x perlu buat tatu utk tunjukkan rase syg die kat kite.. die cume perlu cukur bulu dada jd bentuk love je dah cukup membuktikan die betul2 syg kite..
(die yg ckp sendiri ea)

jgn sesekali korg lupe rupe muke londeh pkai spek elly mase spek die terjatuh dlm laut..
(dan dijumpai kembali oleh pak ngah)



 jgnlah korg lupe satu ketika dlu, tungau adalah antare manusia terkurus dalam kelas kite...

dan walaupun sekarang senyuman wardah sgt manis, jgn korg lupe die pernah menjadi cyborg pada satu ketika..
(aku rase rugi x buat dajal dgn lekatkan magnet kat braces die mase die tgah tido)

jgn korg lupe pd dayah yg slu blur.. dan kite slu berlakon semula utk bg die pham lawak kite..
(sabar jela!)



bg yg tau, korg kne igt novel pertama elly ialah 'anak angkat pak samad'
bg yg xtau, aku nak bgtau, elly dah menulis novel sejak darjah 5..

dan klu boleh, korg hafal la semua pantun2 dila..
klu rindu, bace pantun pun da cukup mengubat kerinduan korg kat dila...

klu nmpak suzuki 100, aku harap korg xkan lupe yg yuyun pun slu bwak aku naik skuter die..
(formula = igt suzuki 100 dlu------> igt yuyun ---------> igt aku (yg slu jd pembonceng) = 3 in 1)

klu yana plak, nti tgok je budak2 pkai bju puteri islam, mesti trus igt die.. hehe
yana, jgn marah ye.. tu salah 1 cara je nak igt ko..
ade byk lg care lain.. terpulang pd kreativiti masing2..

dan mungkin satu hari nti, kita dimamah usia...
wlupun nti aku dah pkai gg palsu...
tp jgnlah lupe pd gigi taring aku..


 wlupun kite x berape ngam dn lect kat sini, tp jgn lah korg lupe yg mereka ttp berjasa dgn kite..
kite ttp terhutang budi dgn mereka..
mereka ttp guru kita..


igtlah juga pada yg telah berjasa - abah:: en.latif trojan
juga pada yg telah tiada - al-fatihah buat arwah en.sulaiman.

kenangan antara kite terlalu berharge utk aku lupekan..
aku akn igt sampai bile2..
(kecuali aku hilang igtan atau nyanyuk)

dan aku harap, korg xkan lupekan aku... 

1 lagu utk semua sempena perpisahan yg bakal melanda 

sekian, wasalam..

Sunday, November 7, 2010

xde tajuk (sebab aku nak letak gambar je)

Saturday, November 6, 2010

deepavali terakhir

tajuk entry aku di ats bukan lah bermaksud aku nak meninggal dunia..
tp adalah untuk kelai terakhir aku sambut deepavali kat maktab
klu boleh aku nak idup seribu tahun lg..
supaya klu umor aku da seribu tahun nti,
aku nak nyanyi lagu imran ajmain - seribu tahun..
lagu data-permaisuri
lagu stings-a thousand years..
ok.. tiga lagu ni jela..
tu pun lau aku x nyanyuk..

aku nak citer pasal sambutan deepavali ni..
bukan pasal lagu..
(kalau diberi peluang mengarut bukanlah lagu je yg aku akn karutkan)

macam biasa,
kalau tiba perayaan deepavali aku akn sambut kat maktab..
maklumlah, family aku x sambut deepavali..
aku x balik dgn harapan dapatlah sambut dengan suku kaum etnik indie eh.. india kat maktab ni..
tp, wluun blum idup seribu tahun aku dah nyanyuk..
diorg mesti la balik kampung nak beraye ngan family..
sape je nak beraye ngan aku kan?
siap pasang pelita semua pelbagai..

(ok.. bab nak beraye tu aku tipu ye!)

tapi, alhamdulillah...
rupe2nyer dah ade kawan aku yg dah rancangkan sambutan deepavali tuk kami sekeluarga, eh, semua..
sambutan ala kadar...
walaupun sambutan tu ala kadar, tp kami tidaklah menyambutnya bersama kadir..
kadir mungkin sedang beraya bersama keluarganya di tangkak..
(lame plak aku x jumpe si kadir ni - slu lau kuar pun ade la jugak terserempak kat mane2)

we're going to the zoo!!!!!

 tiket yg disponsor oleh en.jocker.. (kate nak sponsor eskrem skali! huh!)
yg telah terperenyuk dlm poket jeans.. hehe

sambut deepavali dekat zoo..
bukanlah bermakna sambutan yg dekat-dekat dengan kawasan zoo..
tp di dalam zoo..
bukan pula bermakna sambut di dalam sangkar bersama ahli zoo, contohnya harimau.
tp aku ade la jugak sempat bergambar dengan harimau.. x caye? jap nak tunjuk bukti..
lambat skit tau.. nak upload gambar.. 
uploading........................................................
uploading........................................................


korang igt ape yg aku peluk tu? tu ekor harimau tu.. ikut la nak caye ke xnak.. terpulang..

peserta sambutan deepavali ala kadir eh, kadar ni pula ialah:::::
aku (specky..kikiki), jocker (no.11) dayah (minah senget)
kat belakang: yoe (yg seem confuse) kupang (terselit antara dayah n jocker)
tidak lupe juga kepada duku yg berhempas pulas mengambil gambar.


terima kasih kepada jocker yg berjaye memperdaya aku ngan dayah ke zoo..
die ckp kat dayah, aku nak g..
die ckp kat aku dayah nak g..
hakikatnyer, kitorang due2 meracau x tentu hala bile die ajk gi zoo..
(pkul 330 tg ok? mau terbakar kulit aku.. maklumlah lapisan ozon kan da byk bocor)
aku tgah tido nyenyak, kena bagun ngan muke selenge g zoo..
dayah plak tgah berlakon jadi suri rumah (sbb die tgah jemur kain)
meracau2 xnak g..

tp lepas t bru la rase dunia ni indah bile dikongsi bersame..
(dengan haiwan la.)
(indah la bile harimau tu dlm cage, buatnyer lalu tepi ko bg salam, mase tu dah lupe dah yg jawab salam tu wajib)

disamping tu, dlm entry kali ni ade teka teki

1. salam 1 malaysia wajib jawab x?

jawapan: korg jawab la sendiri

sekian, wasalam

mood hari ni

mood aku hari ni adalah ngimol2..
cadangnyer nak tulis blog hari ni..
tp aku da tau sbb dan akibat yg akn terjadi kat blog aku klu aku truskan niat aku,
sedangkan aku masih lg dalam keadaan ngimol2..
(ngimol2 bknlah band music cam kumpulan jelmol)

nti klu aku da x ngimol2, aku akn ceritakan perayaan deepavali aku taun yg terakhir kat maktab ni ye

sekian, wasalam

Thursday, November 4, 2010

aku dan selena gomez

hai olls.. muah
(mood entry ::: so much in luv)

hari ni aku nak citer pasal..
carik pasal..
ah.. bace jela sampai abis klu larat..


suasana deepavali kali ni lain sgt bagi aku..
cane ngan sambutan deepavali korg?
wardah, elly n yuyun balik beraye ngan family..
dayah, yana ngan dila beraye ngan bf diorg..
aku plak?
beraye atas talian je ngan bf aku..
(eh2.. tibe2 da ade bf plak kan? dlu bkn main lagi ngimol2..
(drama melayu la katakan.. ade je psg surut..hehe)
kire mcm pendidikan jarak jauh la..
or, yg ade org tu suke sgt..
online learning..

aku paling suke deepavali..
hehe..
ape? igt aku convert hindu ke?
korg salah..
lau aku convert hindu korg mungkin akn pening nak bace entry ni..
sbb mesti la aku dah pndai tulis tulisan yg belit2 tu..

aku suke deepavali sbb...
sbb dpt mkn maruku?
raye aidilfitri ngan raye aji pun ade...

sbb dpt pkai sari?
salah.. aku x penah pkai sari
(wlupun ade budak tamil kate aku cam kareena kapoor..wooohhoooo!!!)

sbb leh wat kolam?
(ala, corak yg colourful diorg wat ats lantai tu)
aku tgok pndai la.. nak wat haram jadah hape x tau..

1 je sbb die..
sbb aku dpt bercuti dgn aman kat maktab tnpa gangguan..
(tp gangguan emosi akn tiba bile da boring sorg2.. hehe)

(tajuk da latin da -selena gomez- tp citer sal deepavali. haram jadah tol)
(sabar la mus..)

ptg td...
aku, dayah ngan wardah g trun padang..
(ait, kate wardah balik beraye ngan family??)
igt nak main la pape.. joging pun ok..
tp sbb maktab aku yg cam best ni tgah wat karnival sukan
(siap masuk tv n paper lg)
padang sgt la sesak..
(diorg bukan nak masuk sgt karnival sukan tu kot.. nak masuk tv je lbih.)

tetiba ternampak tan wei chong ngan bochong..
(tahukah anda walupun tan wei chong ngan bochong nak dekat same bunyinyer, tp bochong bukanlah seorang org cine seperti tan wei chong.. siap byk b**u lg tuh.. ;p)

 aku tgok diorang pgg basketball.
tp main cam hape tah..
(mcm sukaneka pun ade aku tgok)
yg best nyer, main game ni kne pkai tuxedo.
kire game elit la..
cam snooker..


so, smpai maghrib la aku duk leka tgok diorg main
(game yg x bape nak berpekdah tu)

tp nape lpas maghrib ade klas ea?
sume org ade klas..
aku masuk kelas..
dgn lum mndinyer..
sempat lg sembang2 ngan kwan baik aku lam kelas tu..
mkn2 asam pelbagai..
tp nape aku x sekelas ngan dayan n wardah ea?
(byk sgt soalan penulis entry ni.. da tulis sendiri, byk soal lak die)

pastu, aku pun g la mndi..
on the way g toilet, aku singgah klas sebelah nak buang sampah..
terserempak plak ngan en.zulkiply..
(korg igt die x?)
rupenyer die bru pindah ipti ni dr iptho..
ptut la..

aku smpai kat toilet,
wardah n dayah da siap mndi da..
n aku bru tringat yg aku x bwak baju tuk pkai lepas mndi..
(xkan la aku nak balik ke kelas ngan berkemban plak..
mau la meleleh air idung bdak2 laki tgok aku berkemban..
(air idung tu adelah hingus, sbb diorg selsema, lupe bwak tisu plak tu)

pastu, aku sruh la dayah kol kan mber baik aku lam kelas tu..
nak sruh die amikkan baju aku..
tp dayah xnak..
aku da plek..

asal ngan dayah ni.. sgt x mnurut perintah..
die x tau ke aku da abis menuntut ilmu jedi bru je sejam lpas...
nak kne potong tgn gune light saber dak dayah ni..
(panggil aku jedi zam skywalker lpas ni ye)

lpas aku desak, die ckp camni..
alu aku nak kol minah tu,
aku kne kol christina aguilera,
sruh die mtk tolong britney spears,
lpas tu nak kne sruh britney mtk tolong demi lavato plak,
baru la selena gomez tu nak angkat fon..

eh2..
ptut la dr td aku cam xleh nak sebut je name kawan baik aku tu..
rupenyer selena gomez..hehe..

sori la dayah sbb aku tuduh ko bukan2..
sebagai seorang jedi, aku x patut nak ptg tagan ko mebuta tuli gunekan light saber aku tu..
tu da melawan prinsip jedi yg xboleh cederakan org yg x bersenjata..
aku xkan dipengaruhi dark power macam atuk aku, anakin skywalker..

n 1 perkara yg aku x patut sgt buat..
tidolpas asar.. kan da mpi jd kawan baik selena gomez..
hehe..

sekian, wasalam