Thursday, December 30, 2010

bila hujan

entry ni bukanlah untuk membincangkan perkembangan kumpulan hujan..
yg mane vokalis utama die, iaitu noh dah bertunang ngan miss nina..
n seriously (i mean betol2 serious)
aku lgsg x suke lgu kurnia..
bg aku, lagu itu adalah lagu bukan2..
(rujuk entry sebelum ni perihal bukan2)

hujan masih belum berhenti..
sejak ptg semalam..
kembalinya aku dr hospital utk mngesahkan yg aku dah x berpenyakit..
lepas tu g mkn mcD utk cari penyakit..
hidup x mencabar la klu xde masalah' (thoriq,2004)

secare otomatiknyer, bila hujan
tubuh badan rase malas..
klu ko mg semula jd malas,
maka ko akn bertambah malas..

klu yg jenis rajin mcm aku.
(ewah, xmalu sungguh tanga menaip)
aku ttp akn carik aktiviti..
blum termasuk aktiviti yg mak aku dah sediakan saban hari..

contohnyer, basuh pinggan yg melambak mcm bru lepas kenduri..
lepas tu sengaje rosakkan mesin basuh, so that aku boleh basuh baju pkai tangan je..
panggil lori sampah buang sampah kat dalam umah aku, supaya aku boleh sapu semula..
tu antare aktiviti yg mmg dah tersedia..
t, aku masih belu puas..
aku dahagakan aktiviti yg mencabar..

lalu aku terfikir..
apa aku boleh buat dgn adik aku yg masih membungkang di pembaringan..
aku masuk bilik die..
aku panggil 2-3 kali..
die x menyahut..
berlakon sebagai mayat..
mcm la aku xtau taktik mayat busuk die tu..
aku sepak2 bdan die gune kaki aku yang panjang dan cantik mcm nicole kidman.
die ttp dgn pendirian teruskan lakonan sbg mayat busuk..

aku pusing kiri, aku amik helmet..
skrg, die terpakse ubah watak..
(watak paksaan)
kali ni die jadi mayat mat rempit yang busuk terjatuh longkang sbb brek x makan..




aktiviti yg aku buat ni antare aktiviti yg korg boleh buat kalau boring di kala hujan..
sbb bila hujan ramai org suke tido.. ni je peluang terbaik korg..
tu pun klu korg x tdo skali la..
klu korg tido mungkin korg plak yg akn jadi mangse pemangse..
paham?

sekian, wassalammu

sy suke doctor

dlm kebanyakan entry,
aku klu boleh nak mngelak drpd ckp pasal bnde bukan2.
bnda bukan2 plak adalah sgt subjektif mngikut individu.
atau kaum..
contoh kite manusia,
msti mngate puak navi yg cume bercawat.
kite mnganggap diorg tu bukan2 sebab wane biru..
xde warne lain ke?
contoh la..

konon la aku bace blog sorg joyah ni,
(joyah ni x wujud, watak rekaan semate2)
joyah ni asyik ckp pasal ikan yg die bela je..
pagi cite pasal bg mkn ikan,
petang cite pasal bg mkn ikan lg..
padahal bela ikan laga je..
last2 ikan laga die kne makan ngan kucing jiran sebelah..
(padan muke..hehe)
contoh je..
mungkin bg sesetengah pihak anggap bnde ni bukan2..
tp joyah x pernah anggap bnde ni bukan2..
xpela..
lagipun lpas tulis blog, die sorg je yg bace balik..

aku plak,
kalau boleh aku nak mngelak sgt ckp pasal aku dan kekasih hati
(skrg da jd tukar status tunang)
bukan aku takut lau org lain bace, diorg kate aku tulis yg bukan2,
tp aku takut aku sendiri yg bace n aku kate kat diri sendiri yg aku dah tulis bnda yg bukan2..
lg 1, aku xnak la korg terkeliru antare aku n jiran aku makcik ani yg minah bunge tu..

mcm xde kaitan ngan tajuk..
mmg pun..
sape yg kate aku tulis ni ade kaitan ngan tajuk?

acctually
(ewah, ckp omputih plak)
hari ni boleh la dikatakan hari gembira aku..
 lepas ni, no more appt kat spital..
bukannye aku gembira sebab penyakit aku da sembuh (ewah)
mcm same je aku rase..
tp doc kate aku da xyah wat follow up lg dah..
lgpun operate da lame.. 27 feb 2009..
skrg da nak masuk 2011..
aku kire hapus kire jela..
aku suke sbb xyah lg dah aku duk melungu kat ruang menunggu,
tunggu no.disebut makcik sebut no. tu..
ting tong..
kosong, satu, dua, tiga, enam (nombor giliran aku td)
bilik 5..

seksa tol lau duk kat ruang menunggu..
berjam2..
kalau main dam, da 10 kali naik haji da..
da boleh dapat haji mabrur, insyaAllah..

kalau main bola
(mentang2 la baru lpas tgok bola MAS vs INDON)
dah kalah 40-0 dah indon..

kalau main badminton,
dah 13 kali rubber set..

kalau main judi,
dah peluk lutut sebab dah 40 ribu abis..

kalau buat sambal belacan,
dah abis mkn da..
tu pun jilat2 je kat jari sebab x mkn ngan nasi..

kalau ko budak kecik,
agk2nyer dah besar da..

kalau k duk blog G,
ko da kne pindah blok B atau E..

(dah la, bpe byk kalau da)

ok.. sumpah xde kalau dah lpas ni..

td appt pkul 10..
aku sampai pkul 9.50
aku tgu smpai pukul 12 bru dipanggil masuk jumpe doc..
2 jam aku tgu.
pong pang, pong pang,
cek sini, cek sane,
buat2 tanye skit2..
ade la dlm 15 minit je kat dlm tu..
cit podah sungguh..

sbb tu la happy sgt bile keluar dr mulut doc,
lpas ni da xyah dtg wat follow up..
cume lau ade something wrong je dtg balik..
hehe..

sekian, wasalammu

Monday, December 27, 2010

cukup cukuplah oh cukuplah

aku menyesali entry maki hamun sebelum ni..
maafkan aku kawan2..
tp dek kerana sakit hati yg teramat sgt, aku telah bertukar menjadi serius..
aku pun xsangke yg aku seserius ni.
kan aku dah kate aku x sesuai tulis blog klu tgah emo..
korg tgk la ape jd.. huhu
oklah.. aku da nak berhenti maki hamun da.. at least wat mase skrg.
klu ade lg perkare bangsat berlaku di rumah aku, aku mungkin akn emo semula. huhu

ucapan celaka yg tidak terhingga 2

xsampai sejam entry kecelakaan aku post kan..
tingkap bilik aku berbunyi2..
aku dah mule syak sesuatu..
kejap kuat. kejap perlahan..

aku merangkak menuju ke tingkap.. duduk betul2 bawah tingkap..
bunyi tu makin kuat..
aku pegang kayu hoki kuat2..
aku silentkan fon..
hantar text kat adik aku sruh die intip ikut depan rumah klu2 ade org kat tepi tingkap bilik aku..
aku fikir, kalau ade tgn yg masuk aku akn hentak kuat2 pkai kayu hoki..
lpas tu terpikir lg 1 perkara, kalau aku dudk bawah tingkap tu mcm mana aku nak pukul?

aku terus merankak keluar bilik perlahan2..
meminimumkan bunyi yg aku buat..
bila aku tgok adik da keluar rumah untuk intip dr depan, aku pun keluar dan bgtau mak bapak aku.
mak aku ke depan, ayah aku masuk bilik amik kayu.
aku terus keluar sorg2 ikut pintu dapur..
perlahan2 aku intip aku nmpak la si celake yg tgah nak bukak tingkap bilik aku..
aku angkat kayu hoki..
aku siap x pakai selipar lg xnak buat bunyi..
dan kebetulan, tgah aku berjalan nak hampiri pencurik bangsat tu, die nak berjalan mnuju ke tingkap bilik mak aku pulak..mungkin x berjaye bukak tingkap bilik aku..
dan die punye la terkejut tgok aku betul2 dpan mate die..
die pusing tuk lari..
aku jerit kuat2
'ko buat ape setan?'
malangnyer, aku igt adik aku n mirul (kawan die yg tido kat umah aku) dah bersedia..
boleh plak diorang melungu tgok pencuri tu lari.
aku jerit, kejar die, baru diorg kejar..
aku nmpak dalam kegelapan yg pencurik tu pakai bju oren (tp merah sebenarnyer lepas diterangkan oleh adik aku yg gagal menangkap pencurik celake tersebut) n seluar jeans biru.
alahai adik kesayangan aku ni..

bile diorg balik dan gagal bawak balik sebarang hasil tangkapan,
diorg ckp, diorg x nmpak sbb gelap sgt..
aku diorg nampak plak..
bile pencurik tu dah lari, n aku jerit, baru la diorg nmpak..

penyesalan terbesar aku, kenape aku x hentak je mase aku da dekat ngan die..
sampai die terperasan aku plak..
xpe.. kat dunia kau selamat..
tu pun belum tentu..
tgu la balsan akhirat nti..

sekian..

ucapan celaka yg tidak terhingga

berdasarkan tajuk entry ni, dapatlah disimpulkan yg aku tgah marah..
aku xkan marah mcm ni kalau setakat tiap hari ayam jiran berak kat beranda rumah aku.
diorang yg bela ayam, tp aku plak jd penjage angkat ayam2 yg xtau malu tu..
asyik nak kne halau je..
dasar ayam x reti bahase..

aku pun xkan la nak marah kalau setakat anak2 jiran aku pnjat pokok jambu susu kat belakang umah aku..
padahal baru berputik, diorg dah petik n makan..
lidah buaye ke makan jambu putik?
bukan ke pahit bangang?!
kalu ye pun nak mkn sgt tgu la besar..
dah besar mintak la elok2..
aku igt beruk td yg panjat pokok..

aku jugak xkan marah kalau anak2 jiran aku menjerit2 n menangis2 mcm org giler,
terpekik terlolong tengah2 hari kat tepi bilik aku..
aku rase macam nak lastik lada je masuk tepat dalam mulut ko yg terbukak mcm besen rendam kain kat umah aku..

ucapan celake ni bukan utk itu semua..

padahal aku dah berjanji dgn diri aku yg blog ni bukanlah utk memaki hamun,
mengumpat keji, caci mencaci org lain.
tp, perbuatan manusia ni, aku rase bukan setakat patut dikeji, dicaci maki, tetapi sesuai direjam sampai mati je..hidup kalau mnyusahkan org x boleh..
perangai mcm setan..
kalau lagenda budak setan tu ok la.. org suke..
ni mmg syaitanirojimsampaimati.

panas2 lg tingkap bilik aku dicabut..
aku n elly kehilangan hp jenis same yg dibeli same2 n dipakai same2 di bilik dan kelas  yg same..
td mase aku tgah syok layan fb, aku dgr sumthing yg sgt mencurigakan dtg dr bilik aku..
aku keluar bilik perlahan2 dan capai kayu hoki tepi katil..
adik n mak aku plak tgah syok layan tv kat depan..
mmg dah xsedar ape dah..
aku jalan n berhenti depan pintu bilik..
aku bukak pintu bilik adik aku..
bunyi tu terus berhenti..
bile aku masuk, aku tgok tingkap bilik die dah separuh dikeluarkan..
sikit lg die boleh sapu ape yg die nak melalui tingkap tu..
bru pukul 1130 la.. come on la bodoh!
ko ni manusia ke power rangers?
aku mnyumpah ucapan celake yg tidak terhingga kepada insan yg cube bukak tingkap bilik adik aku tu..

die dah sempat lari..
sbb on the spot die nmpak aku bukak pintu bilik tu..
aku pun panggil adik n mak aku..

mak aku pesan,
'ani, mulut jgn laser2 dah.. nti mak takut klu korg xde, tinggal mak ngan abah je, die masuk umah acu parang kat leher mak je.'
aku diam x terkate..

mmg aku laser pun, bile nmpak taik ayam dekat beranda, aku sound je aym ngan tuan2 die skali..
mmg la aym ko xde akal, ko tu ade akal kan?
ko nak bela ayam ko bela la elok2..
klu aku sembelih aym ko nti bru ko tau..

bile aku nampak je ade org pnjat pokok jambu susu belakang umah,
aku pun ckp kuat2..
igtkan beruk td..
bapak die pandang aku mcm nak telan..
yg ank ko pnjat pokok curik jambu tu xnak plak ko telan?

tp kali ni aku rase mmg da xleh tahan..
perangai kau mmg macam sial..
mampus lg baik la dr idup nyusahkan org..

aku xbuat tuduhan melulu..
sebab, mase kenduri umah aku hari tu bersamaan hari kehilangan hp,
sepupu aku tido kat pondok belakang rumah si celake ni..
pkul 5 pg die balik rumah dlm keadaan mabuk..
die cerita plak kat sepupu aku yg die pernah masuk umah aku n jiran sebelah kanan umah aku..
dgn banggenye die ckp hasil memanjat tu 3ribu..
mmg celake..
klu la aku nmpak tgn ko seluk kat tingkap cermin rumah aku,
sumpah aku akn pukul pakai kayu hoki..
kalau x patah kayu hoki tu tgn ko yg akan patah..

sekian..

Saturday, December 25, 2010

bahagian yang buta

aku baru lepas tgok1 filem.
bukan la filem canggih manggih.
xde speacial effect..
xde sound effect yg bombastic.
cukup dengan watak dan perwatakan die da boleh buat aku mnonggeng samabil menangis depan laptop aku ni..

kalau ikutkan hati aku nak cerita dr awal hingga akhir cerita ni..
dgn skrip2 skali aku nak sediakan..
tp apekan daye, aku bukanlah seorang penulis skrip.. hehe

cerita ni pasal remaja kulit hitam yg idup melarat,
dan kebetulan nasib die baik die bertembung dengan keluarge omputih yg baik hati nak bg die tumpang tido kat umah. mule2 tido atas sofa je, lame2 tuan umah syg kat die n sediakan bilik utk die.
lgpun tuan umah tu kaye raye. x kisah lgsung makanan habis di makan oleh micheal ni..
biasenye lg kaye lg skit org mkn.. diet la katekan..
n mr.touhy ni ade 85 restoren sendiri.
korg dpt x bygkan mcm mane kayenyer family yg baik hati ni.

aku bg korg bace la skrip mase die da dapat bilik tu.

mike: it's mine?
mrs.touhy: yes, sir.
mike diam dan buat muke sedih je pandang mrs.touhy
mrs.touhy: what?
mike:never had one before
mrs.touhy:what? a room to yourself?
mike:a bed
mrs.touhy punye la sedih, jalan laju2 masuk bilik n menangis.

n bile je mrs.touhy menangis, aku pun ape lg.. amik la kesempatan utk nangis same2 ngan die.. the more the merrier kan? hehe
lgpun muke si mike ni mmg jenis muke yg sedih..da la lurus bendul, bodoh piang plak.

xlame lpas tu mrs.touhy tuntut utk jd penjage sah micheal.
ank die collins ngan SJ mmg suke bkn kepalang.. 
mmg baik giler la mrs.touhy n family die.
terime micheal ngan senang ati je.
kata aku dlm hati 'ala, filem.. boleh la.. kalau real mane la ade org kaye raye baik ati sgt2 smpai mcm ni.

diorg berusaha nak bg mike dpt sume A dlm subjek sbb mike xkan dapat scholarship utk main american football klu die x upgrade GPA die. diorg siap bayar tutor tuk si mike ni..iaitu miss.sue. n bile grad, die dpt 2.52. die terebih 0.02 utk melayakkan die dpt scholarship tu.

korg nmpak x?
klu reality dunia ni, wujudkah org se'lucky' mike n sebaik hati mcm keluarga touhy ni?

cerita ni akhirnya berjalan dgn smooth..xde konflik yg berat..
ade la skit.. skit sgt.. mcm ko kne gigit semut, tp x perasan pun ko kne gigit semut. x sakit lgsung mcm kne ggit semut gatal.

sampaila mike dapat masuk college, n become a really famous football player..
dpt dean list dgn bantuan miss sue.. dulu GPA die 0.76 je, masuk kolej boleh jd dean list.
betul ade ke org sebertuah mike dalm realiti?

n bile cerita berakhir..
die tunjuk gambar2 lame..
gambar the real mike,
the real mr. & mrs.touhy.
the real collins & SJ
the real miss.sue..

well, da habis baru la aku tau yg cerita ni adelah based on true story..
ape lg, meyesal aku pk yg bukan2..
trus aku menangis kerana mnyesali diri.. hehe
xla.. aku menangis sbb bile tau kisah benar lg la aku rase sedih ade org yg bernasib baik mcm mike.
n wujudnyer org yg baik ati mcm mrs.touhy n family

sekian, wasalammu

Friday, December 24, 2010

perangkap orkid

korg ade x sesuatu yg korg benci atau x suke smpai terkeluar ayt mcm ni..
'aku x suke ikan haruan. 7 keturunan aku x benarkan sentuh ikan haruan'
(bunyi mcm aku je)
'aku x suke tanam pokok bunge atau pokok ape2 pun. jgn arap kat umah aku nti aku nak tanam pokok.'
(mcm aku lg)
'aku x suke name murad. aku xkan benarkan anak cucu aku berkahwin ngan org name murad.'
(lg2 aku je.. xde org lain ke?)

xboleh!!
korg klu x suke pape pun korg x boleh ckp mcm tu..
forbidden.

konon xnak mkn ikan haruan sampai 7 keturunan.
t ko bersalin, mak ko msk ikan haruan nak bg luke bersalin cpt baik.
ko xnak mkn.
mak ko ckp lau xnak mkn nanti mak sumpah jd ank derhake..
korg terpakse jugak mkn..

ko xsuke tanam pokok?
aku takut ko x ckup oksigen nanti nak bernafas klu xde pokok kat umah ko..
ko da la kuat kentut.
byk gas beracun nti, cpt lak sampai ajal..
(ajal maut di tgn tuhan tau)

murad?
sape murad?
ape? ko nak kawen ngan murad?
xboleh! mak x suke murad

kalau mak xbg sy kawen ngan murad,
nti sy kawen ngan pak so'od x boyfren mak dlu..
skrg mak pilih, murad ke pak so'od.
-ko nak ckp ape pe lg bai?-



aku bawakan kisah benar seperti cerita rekaan di atas.
nah terimalah cerpen - perangap orkid-


aku mempunyai seorang jiran yg bernama makcik ani..
walaupun name panggilan aku di rumah juga ani,
x bermaksud aku dan makcik ani adalah org yg sama.
ani dan makcik ani adalah due org yg berbeza..

makcik ani mmg seorang yg dihormati di kampung aku..
beliau merupakan seorang suri rumah yang rajin,
merangkap isteri kepada imam kampung.
xhairanlah beliau sgt dihormati masyarakat sekeliling..

beliau sgt meminati bunga..
x salah klu korg semua nak menggelarnya sebagai minah bunga..
lagu rahimah rahim-gadis dan bunga seakan2 sentiasa berkumandang setiap kali makcik ani keluar menguruskan bunga2 yg terdapat di keliling rumahnya..
(kadang2 bunga kat rumah aku pun die yg uruskan.. hehe)
kalaulah makcik ani tinggal di Amerika, die mungkin berpotensi menjadi poison eve dlm cite batman tu..
muke makcik ani pun mmg da mirip uma thurman..

tetapi cerita tentang makcik ani bertambah menarik pd suatu hari..
aku sedang duduk di belakang umah sambil menikmati jambu susu yg di cicah dengan sambal kicap bersama ank kesayangan makcik ani, iaitu amani..

aku tgok di belakang rumah, makcik ani tengah menyusun semula bunga orkid di dalam pasu..
keluarkan dr pasu, amik ank orkid, masukkan dalam pasu lain..
oh..sesungguhnya makcik ani merupakan minah bunga sejati..
aku sungguh kagum..
sekiranya di maktab, mungkin die boleh mnyertai kagum bg acara menanam bunga..


tiba2 aku nmpak pandangan mata makcik ani menjalar di belakang rumah aku..
dan die bersuara..
'orkid kat belakang tu ade ank x? klu ade cik ani nak amik boleh..'
aku pun cakap la boleh..
sejujurnya, kat rumah aku xde siapa yg berminat dengan bunga..
klu die nak amik ngan pasu2 sekali pun aku atau mak aku mahupun bapak aku x kisah..
die pun ambik..
'biar cik ani bela' (maksud bela di sini ialah baiki)
aku pun cume anggukkan kepale..


xlame lepas tu, die tanye lg..
'ade pasu lain x? cik ani nak letak ank orkid.'

aku pun ke belakang ambik pasu lame yg masih elok selepas dipolish..


tp mate aku terpandang pulak ade pokok orkid yg gemuk gedempol yg dah beranak pinak dalam pasu kecik..
aku pun amik sekali dan bagi makcik ani..
'pokok orkid ni la yg cik ani carik. lawa bunge die, warne purple.'
'ani pergi cari pasu lain atau rage nak isi orkid ni.. arang sekali.. x pun sabut kelape ok jugak..'
orkid ni senang je nak hidup..'
'rugi je x bela orkid ni.. kalau ak beli mahal ni'
'cik ani amik 1 ye ank die'

setelah panjang lebar makcik ani membebel2 pasal bunge orkid, dan aku yg terpusing2 mencari benda2 yg die nak tuk bela orkid tu, aku pun berkata.
'cik ani amik jela semua orkid tu.. klu kat rumah ni bukan ade siape nak jage..'
mak aku yg tgah basuh pasu kat tepi longkang tiba2 mnyampuk,
'aku pun malas nak jage'

korg nampak x kebenaran yg aku ckp td?
kat rumah aku xde siapa minat bunge..
termasuklah mak aku..
da selesai die bela pokok2 orkid tu, aku plak bertugas sangkut kat mane2 yg sesuai..

hari yg sungguh bermakna termasuk dalam perangkap orkid makcik ani..
aku x suke bunge..
mcm mane aku boleh spend sepagi bersama makcik ani@ minah bunge mnguruskan orkid?
hehe..
mungkin lepas ni aku akn suke orkid dan yg sewaktu dgnya..
 terima kasih kpd makcik ani yg telah menurunkan ilmu pembiakan orkid kepada sy..
tp sy pk, nti urusan lanskap umah sy nak serahkan kat laki sy je. makcik ani ajar la laki sy lpas ni ea?

sekian, wasalam

Thursday, December 23, 2010

ikan dimakan ikan

prolog


siang td mak aku goreng ikan kerisi, tp aku x suke mkn ikan kerisi.
walaupun diumpan dgn budu dan sayur kangkung,
aku ttp x makan ikan kerisi..
sebab..
aku masak ikan patin tempoyak..
dlm 2 3 hari ni selera mkn kurg..
lau da mkn plak msti nak termuntah..
jd, aku amik keputusan xyah mkn terus..
lau lapar aku telan nestum..
mcm baby plak.. auwww..

tp td, dgn adenye ikan patin tempoyak, selera mkn aku begitu luar biase..
sampai mak aku tanye, sedap sgt ke?
lau x sdap pun, sendiri masak, kne la ckp sedap jugak kan? hehe

bab 1

cukuplah dgn muqaddimah yg xseberape tu...
td aku baru je tgok cerita phirana..
ni la cerita ikan sebenar yg aku nak cerita..
xmain la ikan patin..
setakat sengat cinonet kat tepi tu buat ape..
phirana la baru ganas..
kanibal..
biar kecik, tp selera jerung..
nak daging manusia je..

filem phirana yg aku tgok td..
ermmm.. ke, korg nak tgok sendiri?
xpela.. biar aku cerita..
sebab aku tgah rajin ni..
lau aku mls sape nak update blog pasal ikan patin tempoyak?

cerita ni xperlukan ayt bombastik utk buat korg melungu depan tb..
(kire senang la penulis skrip die, xyah pikir ayt yg buat org sampai mengalir air mate)
tp, seriesly (i mean betol2 series)
filem ni x sesuai utk tontonan umum..
ganas sudah tentu babe..
x ganas la klu cerita phirana x ganas..
tp pendedahan aurat yg berleluase sgt dikesali..
korg jgn la bg adik2 korg tgok citer ni..
xelok tuk pembesaran mental fizikal serta rohani..
(iklan: kat tempat aku ade pakcik name rohani..ulang suare!! pakcik ok??!!)
sampaikan omputih dlm cerita tu sendiri ade yg sruh kaki2 tayang body ni bace bibble..
korg dapat x bygkan betape da teruk sgt tahap diorg ni..
biase la.. lau cerita pasal ikan mestila dekat air kan?
(lain la ko ikut mak ko beli ikan kat pasar.. tu pun jgn arap ko nak jumpe phirana)
bila da dekat air, mesti la pkai bikini. pkai spenda..
pastu, nak kasi cerita menarik, nak bg korg melekat dpan tv,
nak bg korg terlopong, sampai berdarah idung,
ade la aksi2 yg korg ske tgok tu (aku??? x suke tau.. ;p)
itu la yg mnjdkan cerita ni x sesuai ye adik2..

klu mndi pantai pakai la track suit.. jgn la ngade2 pkai bikini. klu ade pirana, nti die lmbat skit leh ggit daging ko. sempat la nak selamatkan diri.. tu pun klu ko berenang mcm mun yee atau nickson lomas.. klu x ko lomas dlu la jawabnye..


klimaks

aku tgok cerita ni dgn penuh debaran..
mane x berdebar, tgok org kne mkn ngan ikan sikit2 lame2 luak..
(peribahasa sikit2 lame2 jd bukit x sesuai digunakan dlm filem ni)
bile si jack (hero) nak selamatkan dak pempuan yg die suke,
die nak campak mayat dlm laut supaya die boleh berenang ke baranang sesuke ati tnpa dikesan pihak musuh.
bile die pegang je, org tu pegang die balik..
aku ape lg..
auww..
terjerit nyah.. bukan sengaje..
tp boleh tahan la kuat.. mcm aku je yg kne gigit.. 
adik aku yg biliknye depan bilik aku je,
bergegas ibarat hero cerita phirana keluar dr bilik..
dgn suare garau bertambah garau sbb die da terlelap td..
aku pun ngan tersengih2,
'xde ape, akak terkejut tgok cerita ni td.'
dgn perasaan penuh hampeh, adik aku melangkah malas menuju ke biliknye semule..
klu terjumpe ikan ni kat sungai jgn bawak balik isi lam aquarium bapak ko.. nti bukan ko je, ngan kucing kat umah ko die sapu semua.. yela, pirana tu mesti ckp camni 'pucuk dicita ulam mendatang'.


epilog (cinta)
da la..
aku nak tido da neh..
mlm da neh..

sekian, wasalamu

Saturday, December 18, 2010

syurga dan neraka

korg perasan x aku da lame x update blog..
(wujudkah korg itu.. huhu)

biar la aku listkan sebab musabab yg munasabah lg bernas (seperti beras pilihan bernas)
kenape aku dah lame x tulis blog..

1.yg mengungguli carta x lain dan x bukan :::: MALAS
mari kita lihat satu persatu apekah maksud malas yg sebenarnyer.

M-mari bermalas-malasan
A-aku budak malas
L-lagenda budak malas
A-aku budak malas 2
S-saya budak malas (filem adaptasi dr novel 'aku budak malas' dan 'aku budak malas 2')

2. bile bercuti n dudk je memerap kat umah, otak aku berkarat skit.. lame xkne cahaye matahari kot..
(dgn ini aku mengiktiraf diri aku adalah puteri lilin.. yela.. sesuai la ngan bidang kerjaya aku kelak sebagai seorang guru yang diibaratkan sebatang lilin yg sanggup membakar diri menerangi kehidupan ank murid aku.. cewah.. mulia sungguh niat suci di hati.. ala.. mcm lgu Arrow tu. niat di hati x nak berpisah)

3. x byk cerita yg berlaku di rumah yg sesuai untuk tatapan umum.. sekian, harap maklum..
kalau ade pun, aku cerita korg boring plak.. nti korg tuduh aku menagih simpati la pelbagai.. baik aku masuk bersamamu kat tv3 tu je lau nak tagih simpati kan? kate korg..

4. apabila aku terpandangkan broadband aku, aku da seperti memandang seekor siput babi yg sedang berlumba dgn kura2 dan arnab.. da tentu la siput babi kalah kan? haish.. b**i betul la.. sampai kan aku bertanye kat diri sendiri yg broadband aku ni broadband ke siput babi sbenarnye.. ke broadband aku ni siput babi jadian mcm serigale jadian tu?

5. aku lau duk umah da mcm duk penjare.. kat penjare mane ade laptop ngan broadband (siput babi jadian) untuk mengupdate blog.

6. org kampung aku x brape sokong blogger2 ni.. da mlas nak amik port.. da tue katenyer.. diorang la yg buat aku lemah semangat (kus semangat) nak update blog. klu bkn makcik2 kat kg aku ni yg bace, aku nak harap sape lg bace?


ok la.. aku nak update kat korg apekah aktiviti yg paling berfaedah lg menguntungkan tubuh badan mase cuti.
aktiviti tersebut adalah menarikan line dancing dgn iringan lagu alan jackson yg bertajuk 'good time' bersame dgn due org akak aku yg suke melompat dr ats sofa sbb nak tgkap gmbar lompat. aku nak post video tu kat sini x boleh la plak. sbb kitorang sume x pkai tudung. (rujuk sebab no3.. video ni x sesuai utk tatapan umum)

skrg aku nak bg aktiviti cuti yg berfaedah tuk korg..
kire mcm pengayaan la.. tuk yg lembap2 da nak lembam tu kre pengukuhan la.. hehe
cube korg kaitkan tajuk entry aku ngan isi entry aku..
ha.. silalah cube..

kesian, wassalamu

Friday, December 10, 2010

better than freddy

sape freddy?
freddy mercury?
tidak..

aku beru je abis melayan citer A Nightmare on Elm Street..
citer ni pasal pembunuh dlm mimpi..
freddy yg glemer tu.. korg kenal?
ala, yg ade pisau kat jari tu..

budak2 yg die buru xleh tido,
kalau tido diorg akan mimpi,
bile da mimpi dorg ade can nak kne bunuh ngan freddy..
tp bile lame sgt x tido dorg akn kne macronap..
kire cam halusinasi la sbb lame sgt x tdo, lteh otak pun da xleh nak berfungsi dgn baik..

mase aku tgok citer ni, terus kenangan PL masuk lam kepale otak aku..
lg plak pra-PL..
xtido 2 hari sbb kne buat gejek..
sampai ade yg tido berjalan, tido tgah ikat gejek,
tido mase isap rokok, tido mase makan jemput2,
tido mase berdiri tegak nyanyi lagu negara-Ku,
wardah is the best, tido trus dalam khemah bersama mangsa demam,
kesannya ialah, kantoi dgn pak chat, tahan mate dr tertutup sms taklimat kayak,
dan terkentut mase taklimat snorkeling..

tp baik la xleh tido sbb buat gejek,
drpd ko xleh tido sbb klu ko tido, nti ko mimpi dan kalau ko mimpi ko mungkin boleh mati dibunuh freddy..
sekian, wassalamu

Thursday, December 9, 2010

ayam tambatan

byk perkara yg boleh menggembirakan hati korg dan hati aku sepanjang cuti..
sebagaimana yg korg tau, cuti is boring..
dgn terjadinya beberapa perkara, mungkin boleh ubah boring tu kepada gembira..
contohnya, kalau umah korang menganjurkan kenduri kawen..
kakak korg kawen, korg mesti hepi sbb dpt abg ipar baru..
klu selame keje korg buang sampah, lepas kenduri, mungkin abg ipar baru korg jd pembuang sampah yg baru..
tp lg syok n korg akn lebih hepi klu korg sendiri yg kawen.. kan?
biar la korg kne jadi pembuang sampah kat umah mertua korg pun...
xkan menjejaskan kehepian korg sbg pngatin baru pun kan?

klu kakak korg bertunang plak?
ape korg rase?
hepi sebab bakal dpt abg ipar dlm jngka mase terdekat?
klu aku, aku x rase ape2..
tp aku hepi klu aku sendiri yg bertunang..
makanya, aku telah bertunang scare express spnjg cuti ni..
mane x express,
7 hari sbelum bru tau yg aku kne bertunang..
aku pun termenung la siang dan alam mngenangkan diri akn jd tunang org x lame lg..
termenung punyer termenung,
lepas da selesai majlis xnak hepi cam org giler plak.. hehe..

mlm tu, (malam la sgt, padahal pukul 730)
time org tgah sibuk smyg maghrib,
syafiq bawak kitorg pusing kampung naik hilux die..
berdiri kat belakang,
jerit kuat2 (xkuat, nak kne baling ngan sejadah ke jerit kuat2)
perasaan yg x terungkap..
seronok giler buat benda giler di tengah maghrib..
nasib baik xkena rasuk je..








mase bertunang, tahap kebluran aku adalah pada tahap paling maksima..
lpas majlis baru aku sedar yg aku x bergambar ngan kawan2 aku yg datang,
n aku x bergambar pun ngan sepupu2 aku..
tu pun nasib baik la ade mak teh en.safwan yg atur sesi bergambar..
lau x, tah2 lgsung aku x bergambar ngan sesape.. huhu
terima kasih kepada semua yg terlibat secare langsung mahupun x langsung..
sekian..
tgu episod seterusnya yg bertajuk,
kalau kawen jgn berlari

Monday, November 29, 2010

paling comel

sape?
sape paling comel?
bukan aku..
aku xkan jadi cam sumone yg suke mengaku diri die comel..
oppsss...
sape tuh? hehe

oleh kerana minggu ni akn terjadi sesuatu,
aku ingin berada dalam mud romantis je..
xnak gaduh2 (yg selalunye aku yg mulekan.. hehe)
xnak masam2 muke (slunyer muke aku je yg masam)
xnak ungkit2, merungut, membanding beza, menaakul dan sebagainye..

ok la..
tanpa ingin berselindung (macam puteri lindungan bulan)
entry ni adalah berkaitan aku dan en.safwan..

dulu aku selalu merungut..
selalu carik gaduh..
selalu masam2 muke..

sebab klu aku tgok couple lain,
mesti aku terfikir,
bestnyer diorg,
aku nak bf mcm tu..
aku nak die paham aku mcm bf minah tu paham sgt ngan si minah..
aku nak bf aku alim mcm bf si pe'ah..
aku nak bf aku comel mcm bf si joyah..
pendek kate aku slu x rase kitorg mcm couple lain..
aku slu jeles ngan couple lain..

ok.. xnak la sebut name sape2 lg dah..
pendekkan cerita...

lame2..
aku dah x terfikir benda tu sume..
aku dah berhenti try ubah die mcm yg aku slu nak..
aku dah mule terima die seadanya..
sbb perbualan dgn seseorang buat aku sedar yg die x pernah pun mtk aku berubah..
walaupun mase aku mengalami perubahan hormon (pempuan.. paham2 jela)
aku je yg byk sgt permintaan utk die berubah..
(walaupun die x pernah mengalami perubahan hormon)

satu hari..
aku dan die masuk LEVI's..
aku teman die pilih jeans..
mmg lame dlm tu.. ade la dlm sejam lebih kot..
ade la 3 or 4 helai suar die try..
naik lenguh kaki aku..
(die ni bab beli barang mmg cerewet..)

mase die sibuk pilih jeans, aku plak sibuk capture gambar die ngan salesgirl LEVI's tu..
sbb aku rase budak tu comel..
nak tangkap gambar en.safwan yg ade budak pmpuan tu skali..
then, die masuk fitting room..
skit punyer lame..
aku pun ketuk pintu dan tanye..
'try sluar ke berak? lame nor.'
budak tu sengih je bile dgr..
sambil tgu mamat cerewet tu dlm fitting room,
budak tu interview aku plak..
'akak ni amik photography ke?'
aku jawab la ape yg patut.. ikut skema jawapan..
then, da abis je sesi interview tu, budak tu ckp mcm ni..
'suke la tgok akak ngan abg ni.. comel..'

trus aku tersentap..
selame ni aku x erfikir pun kitorg ni cam couple yg comel la kan.. hihi
mcm asyik slu gaduh je..

tp, lepas tu aku tersenyum..
baru aku sedar, kite akn jadi couple yg comel bile kite trime pasangan kite seadanye..
kalau x, mungkin kite akn jadi couple yg masam je.. hehe
selame ni aku carik ape yg xde..
aku x tgok ape yg dah sedia ade..

akhirnya tercapai la impian aku nak jd couple yg comel.. hehe..

selamat bertunang kepada diri sendiri ngan en.safwan..
(ye aku akn bertunang. 3hb dis. sape2 bosan duk umah dtg la umah aku ye..)
sekian, wassalamu..

Wednesday, November 24, 2010

bomoh terlampau:::kisah raye haji

da letih bercerita pasal deepavali..
(deepavali lg.. x boring ke asyik sebut deepavali je)
kali ni aku akn ceritakan pasal sambutan raye haji kat umah aku...


tu. korg nampak x ape benda makhluk asing kat leher anak sedare kesayangan aku..
(mestila kesayangan, sbb baru sorg je ank sedare aku.)

korg mesti igt die ni mix kaum na'vi dalam cerite avatar tu kan?
ade la lekat skit2 warne biru kat leher die..
tu pun kalau akak aku nikah ngan kaum na'vi yg pakai cawat tu la..
malangnyer (tidak berbau)
die bukanlah anak campuran kaum na'vi..
dan semestinyer die bukan jake sully..
ataupun, die juga bukanlah salah seorang penumpang navi marmara..

die adalah 100% clinically approved seorang manusia..
yang kene beguk
(mungkin sebab perangai cam beruk sikit)

mase si iman @ haikal @ abang (sbb ondaway nak dpt adik.. dan mungkin xkan jadi ank sedare kesayangan lg..) kena beruk,eh beguk, akak aku pun merujuk la kepada insan yg lebih dulu makan asam garam..
(asam jawa+garam)
iaitu x lain dan x bukan, the sexiest woman in the world::::: mak aku!!!
(ok! aku tipu.. mak aku x sexy langsung)

mak aku pun bg la resepi berkasih = cara nak bancuh ubat utk beguk..

kalau resepi bancuh ubat yg biasa..
nila+cuka

tp mak aku tah bnda hape die pk mase tu..
resepi die,
nila+kapur

kalau kapur kasut ok la walaupun x masuk akal..
tp ni kapur makan..
mmg menggelupur la ank sedare aku kepanasan..
mase akak aku sapukan ubat kat iman, aku dah tegor,
die kate die percayekan resepi mak aku..

akibatnyer,
warna biru tu melekat la kat leher ank sedare aku selama beberapa hari..
xleh nak hilang sbb kulit die dah melepuh..
xpasal2 dr beguk dapat plak penyakit lain..
kesian betol bdak kecik tu..

akak aku kate nak report polis..
(die gurau je ok. nak jd anak derhaka ke sumbat mak dlm penjare?)
sbb nak tgk klu2 mak aku jd tajuk muke dpan surat kabar..
kitorg da siap pilih2 tajuk da..
nenek kejam
bomoh terlampau
dan mcm2..

dan nenek mangsa hanya mempu tersengih2 bila kitorang bincangkan pasal ni..
mak aku mmg awesome!!

Tuesday, November 9, 2010

deepavali lebih bermakna

(ape kejadah citer pasal deepavali lg ni?)
(sabar la.. bace jela klu nak)

aku bru je terlelap dlm pukul 11 (pg) td..
bru 19 minit aku terlena,
terdengar ketukan pintu bilik aku..

terus, lagu flava - kenapa singgah klu x masuk- terngiang2 di benakku..
~jarang sekali terdengar bunyi ketukan pintu~
(cewah)

hakikatnya mmg jarang benar pintu bilik aku berbunyi ketukan..
apatah lagi berbunyi yg selain ketukan. contoh: bunyi mintak tolong
(klu pkai alarm yg bunyi mtk tlg la)

aku dah -*&&%**#$#$opocot#$@>^&*(^_^)**&%-
mencarut (sambil melatah+senyum skit sbb trigt mpi smlam)

sape la yg ketuk pintu bilik aku sedangkan bru sejenak aku terlena..
(aku tersenyum sorg2 mase ni)

aku yg masih pakai bathrobe (dah tu g tdo pkai bathrobe)
pun berjalan malas menuju ke muka pintu..

maka.. terngianglah lagu search-seroja- di cuping telinge aku yg x capang ni..

~Lamunanku tersentak
Lalu ku mendongak
Gemuruh rasa
Terpaku sukma
Terkena lontaran senyuman misteri
Siapa gerangan sang puteri~

aku mmg tertanye2 siapalah gerangan puteri yg ketuk pintu bilik aku yg jarang terdengar bunyi ketukan..
(atau bunyi meminta tolong)

aku bukak je pintu
SUPRISE!!!!!!
(sebenarnyer xde la suprise, tu hanya disebabkan reaksi aku yg benar2 terkejut)

jiran 2 pintu aku menghulurkan polistrin..
"akak, ni kuih deepavali."

aku da la selenge bru bgun tdo.. 
aku da la pkai bathrobe..
akhir sekali aku terkejut beruk..

dgn senyuman yg manis (sambungan mase mencarut td)
aku ckp..
"oh, thank you. susah2 je"
haa.. ni la kuih muih yg terhidang sebagai hidangan sambutan deepavali aku


aku berterima kasih dgn ikhlas x harap dibalas apabila dpt kuih ni..
(apasal plak ko yg xharap dibalas??!!)

nmpak x ape makna tersirat kat kuih ni?
1.sedap..(mase aku tilis entry ni, kuih ni da lebih dr sku da ghaib)
2. cukup la hidangan ni tuk aku sorg..
3. akhirnya sambutan deepavalli aku taun ni terisi la jugak..
4. integrasi nasional kat blok b ni mmg bagus (sbb slu black out kot)

di sini, aku hanya terpikir kan seorg makhluk Allah..
klu bukan kerana die, maka xkan termastautin la aku kat blok b ni..
klu bkn kerana die, maka x terintegrasi la antara aku dan jiran2 aku yg berbilang kaum ni..
(yg aku mmg nak sgt sambut deepavali ngan diorg.. akhirnya tahun akhir ni tercapai jugak hasrat aku.. hehe)
klu bkn kerana die, x mungkin kuih2 tu da masuk pun dalam perut aku..

terima kasih daun keladi,
lepas ni sy xkan kne pndah lg..
sbb sy da nak abis study
klu umor kite pnjang mase convo kite jumpe lg..

sekian, (pantun tu penutup majlis sambutan depavali tahun ni)
wasalam

Monday, November 8, 2010

"tak perlu seibu dan sebapa, kami sudah seperti saudara..."

"tak perlu seibu dan sebapa, kami sudah seperti saudara..."

aku sgt tersentuh dengan ayt yg dipaparkan dlm video semalam..
hubungan yg dah mkn 5 tahun setengah ni
akhirnya tiggal 5 hari je lg utk kita akhiri..

lepas ni kita mungkin akn merindu...
kita mungkin akn berhubung lg...
tp mungkin juga kita akn terus terputus hubungan...
mungkin juga xkan bertemu kembali...


akn igtkah korg pada aku..
akn rindukah korg pd aku..
akn rindukah korg nak dgr gelak tawa aku
(yg mcm haram tu)
tp aku harap...
wlupun bkn pada aku ingatan korg terpaut..
igtlah pd kenangan dan keindahan ketika kita bersama..


rasenyer, berjuta lagu dlm simpanan utk didedikasikan buat korg semua...
menunjukkan betape syg dan berhargenyer setiap korg dlm hati aku..
tp korg mungkin x suke dgn taste music aku...
jd aku dgr sendiri jela ye...


aku harap korg x lupekan kenangan menyanyi lagu Negaraku mase pra PL di tanjung resang..
(aku bkn sru korg igt lirik lagu Negaraku, tp igt la selingan antara lagu Negaraku dgn lagu maktab)

jgn lupekan ucapan2 yg dibuat sepanjang perjalanan ke Perlis..
(ucapan ni khas ditujukan kepada cik jun yg slu pksa org berucap)

jgn lupe juga dgn peristiwa lambak yg hampir lemas di kolam nusa mutiara..
(cramp katenyer..)



jgn lupe yg londeh pernah terpijak bola dan tersangkut kaki kat gelung rotan mase amali bola baling..

jgn korg lupe ayt lambak "dila am... diet ko?"

jgn korg lupe dgn kaitan antara kentut dan taklimat...



jgn lupe yg jocker boleh tertido bile2 mase je walupun tgah gelakkan tilan yg sedang buat gejek.
(jocker gelakkan tilan yg tertidor, last2 die pun tido)

jgnlah korg lupe yg nan x perlu buat tatu utk tunjukkan rase syg die kat kite.. die cume perlu cukur bulu dada jd bentuk love je dah cukup membuktikan die betul2 syg kite..
(die yg ckp sendiri ea)

jgn sesekali korg lupe rupe muke londeh pkai spek elly mase spek die terjatuh dlm laut..
(dan dijumpai kembali oleh pak ngah)



 jgnlah korg lupe satu ketika dlu, tungau adalah antare manusia terkurus dalam kelas kite...

dan walaupun sekarang senyuman wardah sgt manis, jgn korg lupe die pernah menjadi cyborg pada satu ketika..
(aku rase rugi x buat dajal dgn lekatkan magnet kat braces die mase die tgah tido)

jgn korg lupe pd dayah yg slu blur.. dan kite slu berlakon semula utk bg die pham lawak kite..
(sabar jela!)



bg yg tau, korg kne igt novel pertama elly ialah 'anak angkat pak samad'
bg yg xtau, aku nak bgtau, elly dah menulis novel sejak darjah 5..

dan klu boleh, korg hafal la semua pantun2 dila..
klu rindu, bace pantun pun da cukup mengubat kerinduan korg kat dila...

klu nmpak suzuki 100, aku harap korg xkan lupe yg yuyun pun slu bwak aku naik skuter die..
(formula = igt suzuki 100 dlu------> igt yuyun ---------> igt aku (yg slu jd pembonceng) = 3 in 1)

klu yana plak, nti tgok je budak2 pkai bju puteri islam, mesti trus igt die.. hehe
yana, jgn marah ye.. tu salah 1 cara je nak igt ko..
ade byk lg care lain.. terpulang pd kreativiti masing2..

dan mungkin satu hari nti, kita dimamah usia...
wlupun nti aku dah pkai gg palsu...
tp jgnlah lupe pd gigi taring aku..


 wlupun kite x berape ngam dn lect kat sini, tp jgn lah korg lupe yg mereka ttp berjasa dgn kite..
kite ttp terhutang budi dgn mereka..
mereka ttp guru kita..


igtlah juga pada yg telah berjasa - abah:: en.latif trojan
juga pada yg telah tiada - al-fatihah buat arwah en.sulaiman.

kenangan antara kite terlalu berharge utk aku lupekan..
aku akn igt sampai bile2..
(kecuali aku hilang igtan atau nyanyuk)

dan aku harap, korg xkan lupekan aku... 

1 lagu utk semua sempena perpisahan yg bakal melanda 

sekian, wasalam..

Sunday, November 7, 2010

xde tajuk (sebab aku nak letak gambar je)

Saturday, November 6, 2010

deepavali terakhir

tajuk entry aku di ats bukan lah bermaksud aku nak meninggal dunia..
tp adalah untuk kelai terakhir aku sambut deepavali kat maktab
klu boleh aku nak idup seribu tahun lg..
supaya klu umor aku da seribu tahun nti,
aku nak nyanyi lagu imran ajmain - seribu tahun..
lagu data-permaisuri
lagu stings-a thousand years..
ok.. tiga lagu ni jela..
tu pun lau aku x nyanyuk..

aku nak citer pasal sambutan deepavali ni..
bukan pasal lagu..
(kalau diberi peluang mengarut bukanlah lagu je yg aku akn karutkan)

macam biasa,
kalau tiba perayaan deepavali aku akn sambut kat maktab..
maklumlah, family aku x sambut deepavali..
aku x balik dgn harapan dapatlah sambut dengan suku kaum etnik indie eh.. india kat maktab ni..
tp, wluun blum idup seribu tahun aku dah nyanyuk..
diorg mesti la balik kampung nak beraye ngan family..
sape je nak beraye ngan aku kan?
siap pasang pelita semua pelbagai..

(ok.. bab nak beraye tu aku tipu ye!)

tapi, alhamdulillah...
rupe2nyer dah ade kawan aku yg dah rancangkan sambutan deepavali tuk kami sekeluarga, eh, semua..
sambutan ala kadar...
walaupun sambutan tu ala kadar, tp kami tidaklah menyambutnya bersama kadir..
kadir mungkin sedang beraya bersama keluarganya di tangkak..
(lame plak aku x jumpe si kadir ni - slu lau kuar pun ade la jugak terserempak kat mane2)

we're going to the zoo!!!!!

 tiket yg disponsor oleh en.jocker.. (kate nak sponsor eskrem skali! huh!)
yg telah terperenyuk dlm poket jeans.. hehe

sambut deepavali dekat zoo..
bukanlah bermakna sambutan yg dekat-dekat dengan kawasan zoo..
tp di dalam zoo..
bukan pula bermakna sambut di dalam sangkar bersama ahli zoo, contohnya harimau.
tp aku ade la jugak sempat bergambar dengan harimau.. x caye? jap nak tunjuk bukti..
lambat skit tau.. nak upload gambar.. 
uploading........................................................
uploading........................................................


korang igt ape yg aku peluk tu? tu ekor harimau tu.. ikut la nak caye ke xnak.. terpulang..

peserta sambutan deepavali ala kadir eh, kadar ni pula ialah:::::
aku (specky..kikiki), jocker (no.11) dayah (minah senget)
kat belakang: yoe (yg seem confuse) kupang (terselit antara dayah n jocker)
tidak lupe juga kepada duku yg berhempas pulas mengambil gambar.


terima kasih kepada jocker yg berjaye memperdaya aku ngan dayah ke zoo..
die ckp kat dayah, aku nak g..
die ckp kat aku dayah nak g..
hakikatnyer, kitorang due2 meracau x tentu hala bile die ajk gi zoo..
(pkul 330 tg ok? mau terbakar kulit aku.. maklumlah lapisan ozon kan da byk bocor)
aku tgah tido nyenyak, kena bagun ngan muke selenge g zoo..
dayah plak tgah berlakon jadi suri rumah (sbb die tgah jemur kain)
meracau2 xnak g..

tp lepas t bru la rase dunia ni indah bile dikongsi bersame..
(dengan haiwan la.)
(indah la bile harimau tu dlm cage, buatnyer lalu tepi ko bg salam, mase tu dah lupe dah yg jawab salam tu wajib)

disamping tu, dlm entry kali ni ade teka teki

1. salam 1 malaysia wajib jawab x?

jawapan: korg jawab la sendiri

sekian, wasalam

mood hari ni

mood aku hari ni adalah ngimol2..
cadangnyer nak tulis blog hari ni..
tp aku da tau sbb dan akibat yg akn terjadi kat blog aku klu aku truskan niat aku,
sedangkan aku masih lg dalam keadaan ngimol2..
(ngimol2 bknlah band music cam kumpulan jelmol)

nti klu aku da x ngimol2, aku akn ceritakan perayaan deepavali aku taun yg terakhir kat maktab ni ye

sekian, wasalam

Thursday, November 4, 2010

aku dan selena gomez

hai olls.. muah
(mood entry ::: so much in luv)

hari ni aku nak citer pasal..
carik pasal..
ah.. bace jela sampai abis klu larat..


suasana deepavali kali ni lain sgt bagi aku..
cane ngan sambutan deepavali korg?
wardah, elly n yuyun balik beraye ngan family..
dayah, yana ngan dila beraye ngan bf diorg..
aku plak?
beraye atas talian je ngan bf aku..
(eh2.. tibe2 da ade bf plak kan? dlu bkn main lagi ngimol2..
(drama melayu la katakan.. ade je psg surut..hehe)
kire mcm pendidikan jarak jauh la..
or, yg ade org tu suke sgt..
online learning..

aku paling suke deepavali..
hehe..
ape? igt aku convert hindu ke?
korg salah..
lau aku convert hindu korg mungkin akn pening nak bace entry ni..
sbb mesti la aku dah pndai tulis tulisan yg belit2 tu..

aku suke deepavali sbb...
sbb dpt mkn maruku?
raye aidilfitri ngan raye aji pun ade...

sbb dpt pkai sari?
salah.. aku x penah pkai sari
(wlupun ade budak tamil kate aku cam kareena kapoor..wooohhoooo!!!)

sbb leh wat kolam?
(ala, corak yg colourful diorg wat ats lantai tu)
aku tgok pndai la.. nak wat haram jadah hape x tau..

1 je sbb die..
sbb aku dpt bercuti dgn aman kat maktab tnpa gangguan..
(tp gangguan emosi akn tiba bile da boring sorg2.. hehe)

(tajuk da latin da -selena gomez- tp citer sal deepavali. haram jadah tol)
(sabar la mus..)

ptg td...
aku, dayah ngan wardah g trun padang..
(ait, kate wardah balik beraye ngan family??)
igt nak main la pape.. joging pun ok..
tp sbb maktab aku yg cam best ni tgah wat karnival sukan
(siap masuk tv n paper lg)
padang sgt la sesak..
(diorg bukan nak masuk sgt karnival sukan tu kot.. nak masuk tv je lbih.)

tetiba ternampak tan wei chong ngan bochong..
(tahukah anda walupun tan wei chong ngan bochong nak dekat same bunyinyer, tp bochong bukanlah seorang org cine seperti tan wei chong.. siap byk b**u lg tuh.. ;p)

 aku tgok diorang pgg basketball.
tp main cam hape tah..
(mcm sukaneka pun ade aku tgok)
yg best nyer, main game ni kne pkai tuxedo.
kire game elit la..
cam snooker..


so, smpai maghrib la aku duk leka tgok diorg main
(game yg x bape nak berpekdah tu)

tp nape lpas maghrib ade klas ea?
sume org ade klas..
aku masuk kelas..
dgn lum mndinyer..
sempat lg sembang2 ngan kwan baik aku lam kelas tu..
mkn2 asam pelbagai..
tp nape aku x sekelas ngan dayan n wardah ea?
(byk sgt soalan penulis entry ni.. da tulis sendiri, byk soal lak die)

pastu, aku pun g la mndi..
on the way g toilet, aku singgah klas sebelah nak buang sampah..
terserempak plak ngan en.zulkiply..
(korg igt die x?)
rupenyer die bru pindah ipti ni dr iptho..
ptut la..

aku smpai kat toilet,
wardah n dayah da siap mndi da..
n aku bru tringat yg aku x bwak baju tuk pkai lepas mndi..
(xkan la aku nak balik ke kelas ngan berkemban plak..
mau la meleleh air idung bdak2 laki tgok aku berkemban..
(air idung tu adelah hingus, sbb diorg selsema, lupe bwak tisu plak tu)

pastu, aku sruh la dayah kol kan mber baik aku lam kelas tu..
nak sruh die amikkan baju aku..
tp dayah xnak..
aku da plek..

asal ngan dayah ni.. sgt x mnurut perintah..
die x tau ke aku da abis menuntut ilmu jedi bru je sejam lpas...
nak kne potong tgn gune light saber dak dayah ni..
(panggil aku jedi zam skywalker lpas ni ye)

lpas aku desak, die ckp camni..
alu aku nak kol minah tu,
aku kne kol christina aguilera,
sruh die mtk tolong britney spears,
lpas tu nak kne sruh britney mtk tolong demi lavato plak,
baru la selena gomez tu nak angkat fon..

eh2..
ptut la dr td aku cam xleh nak sebut je name kawan baik aku tu..
rupenyer selena gomez..hehe..

sori la dayah sbb aku tuduh ko bukan2..
sebagai seorang jedi, aku x patut nak ptg tagan ko mebuta tuli gunekan light saber aku tu..
tu da melawan prinsip jedi yg xboleh cederakan org yg x bersenjata..
aku xkan dipengaruhi dark power macam atuk aku, anakin skywalker..

n 1 perkara yg aku x patut sgt buat..
tidolpas asar.. kan da mpi jd kawan baik selena gomez..
hehe..

sekian, wasalam

Sunday, October 31, 2010

aku dan masalah..

aku sebuah masalah,
aku dilahirkan dr kepale otak manusia yg byk berpikir (sgt)
klu kepale otak tu x bpe nak berfikir mst x byk masalah..
tp slunyer org yg x byk berpikir x bpe nak berjaye n ended up in the street..
contoh:
1. penagih dadah.
-klu penagih dadah ni berfikir sebelum die isap dadah,
mst die xnak isap dadah
(melainkan ape yg die pkir sebelum isap dadah 'aku nak isap dadah lah')

2. peminta sedekah
-peminta sedekah ni kompem2 la org yg x bpe nak berfikir.
klu die berfikir, xde la ko yg sempurna tubuh badan,
(bkn rupa paras, klu rupe paras sempurna kompem jd model)
xboleh berfikir nak keje, tp duk tepi jalan mtk duit org.
ni mesti la x pikir yg org lain nak wat duit pun kne keje..
die igt sume org mintak sedekah mcm die ke?
(aku tujukan khas utk org yg sempurna anggota tubuh tp jd begger)


tp ade la jugak org yg kat tepi jalan tu yg berfikir..
berfikir cane nak carik duit..
musician.
artist (pelukis)
pakcik/makcik jual pisang goreng..
jual gelang gemulang (ditiru dr tulang temulang)
-ha, yg kat ats ni golongan tepi jalan yg berfikir,
selain memberi faedah kat org lain..

tp sebenarnyer entry ni bukanlah aku nak citer sal masalah org kat tepi jalan ni..
masalah makcik goreng pisang yg dalam dilema nak tutup gerai ke x bile da ujan lebat..
hujan bagaimanakah yg dikira lebat yg meluluskan penutupan kedai?
bukan..
aku xnak fikir semua tu..
biarlah makcik tu yg fikir sendiri..
maklumlah, die kan masih lg golongan yg berfikir..

esok hari exam ye kwn2...
nak pkai bju ape ea?
korg da abis study? aku belum..

masalah yg paling ketara ialah wlupun esok exam dan x abis study lg,
tp aku still boleh update blog.. wat the???

sexy, but not sexy enough

memalam ni sibuk menstalk fb, tagged org lain..
ter tgok plak video yg cam best ni..
(bkn cam best yg mcm x best haram jadah tu, ni betol2 best ni..)



aku kompem korg tgok ni sambil senyum2 kambing kan?
pape pun enjoy ye?
moral of the story
dont judge a book by its cover.

sekian

yes, i do make mistake

aku rase xde sape pun terlepas dari buat silap..
(korg rase?)
(xyah la rase.. mmg btol statement aku tu wlupun aku x buat kajian)
(tp lau korg nak rase jugak suke ati la)

n korg tau x kite boleh devide jenis2 kesalahan..
(kire cam wat mind map la)
(ni klu boleh wat mind map manager kat sini aku dah buat dah.. hehe)

jenis kesalahan pulak bergantung ikut pesalah/tuan punye salah..
kire cam seorang pesalah 1 mind map la.. xleh kongsi ngan org lain..
( mcm 1 sukan 1 murid la lebih kurg)

kirenyer klu aku wat mind map kesalahan kat sini korg xleh tiru la sbb aku punye sorg je..
paham?

hari ni aku nak citer sal kesalahan kat diri sendiri..
aku dah buat kesalahan kat diri sendiri semalam..
mase ujan..
sepatutnyer time ujan aku mnum milo panas sambil dgr mp3..
tp aku kne wat report research..
tu kesalahan pertama tuk diri aku.
aku x enjoy hari hujan..

yg paling enjoy kesalahan yg aku wat semalam ialah....
da la x dpt mnum milo pnas...
xdpt dgar mp3..
xdpt tido..
malahan, terjatuh plak di tangga simen..
nasi baik bukan tangga kayu..
lau x, selepas jatuh, aku mungkin akn ditimpa tgga plak..
abis 3 ank tgga disapu bersih oleh aku..
mmg la awesome idup aku semlam..
hari ni abis sakit2 bdan aku..

gluitius maximus aku plak membengkak dan lebam gitu ha..
nak tdo telentang pun seksa..
apetah lg nak duduk di kerusi plastik kat bilik aku tu..
mmg la enjoy aku wat report ngan bontot senget sebelah duk ats kerusi..
dah mcm org nak kentut plak..

(wlupun begitu, maximus onkili masih lg dalam keadaan baik.)

klu cam yana, hari tu die jatuh ade la die amik gmbar n tunjuk kat korg..
tp kes aku, wlupun aku ade amik gmbar xkan la korg expect aku nak tunjuk kat korg kan?
bahagian berkenaan tu adalah bahagian sensitif aku..
oh, no.. aku xkan la berani nak tunjuk kat korg..
nti aku geli cam kne geletek lau tunjuk kat korg
(kate bahagian sensitif.. hehe)

wlupun byk lg aku nak mengarut, tp nmpaknyer tahap mengarut aku dah merosot 2 3 hari ni..
buktinyer, aku da bpe kali nak gtau korg sume aku jatuh dr semalam lg..
tp bpe kali jugak aku padam entry aku yg da tulis halfway..
sbb aku rase x berkualiti lgsung..
(yg ni mcm la berkualiti sgt.. huhu)

da la korg..


sekian, wasalam

Thursday, October 28, 2010

stone cold steve austin and my childhood memory

 even the tittle of the entry is in english, doesnt mean the whole entry is in english too..
(best x broken english aku? hehe)

aku rase pengomen ttp blog aku (7 princesses) xde kot yg tau pe benda la tajuk entry aku kali ni...
(pliz prove me wrong. hehe)

aku bru je lpas tgok citer omputih bertajuk damage..
sape penah tgok?
(sila angkat tangan sambil goyang inul)
citer tu sumpah x best pun..
kisah pasal ex-con on parole yg kne desak carik duit tuk heart surgery ank org yg die bnuh dlu..
(obviously, tu punce die masuk penjare)
pastu, die pun cane tah leh terlibat ngan lwan2 tuk dptkan duit tu..
(aku bkn penulis skrip nak citer full kat korg.. ;p)

aku tertarik ngan hero die, yg nmpak baik ati giler..steve austin.
badan kire 1 kapal, eh.. 1 gym ngan arnold susahnakeja.
(abg badan ketak2 yg baik ati sgt2.. asyik igtkan kiwi a.k.a abg besi je mase tgok citer ni.. hehe)
then, aku pun try la google name die...

tgok je result, die tulis stone cold...
korg kenal x stone cold?

aku mcm ni..
terkejut tahap dewa dewi juli bintang 7
(aku yg terkejut, bkn gambar sebenar)

terkejut nak mampos!!
(wlupun aku blum nak mampos lg)

lam kepale aku, cane plak aku leh x recognize si stone cold ni?
aku membesar dgn die....
thun 90-an dlu..
boleh kate tiap2 hari tgok wrestling..
WCW la, WWF la..
(yearrrggghhh!!! aku mmg sukakan keganasan.. haha)
dlu bapak aku slu la sewa tape wrestling kat kedai india kuala krau..
(aku slu ikut, kne naik bot lau nak g kuala krau, kire short cut la.. hehe)

aku rase family aku sume tgok wrestling kot..
tanye je sape, msti kenal punyer la..
mak aku plak peminat setia The Rock..
tp asal tgok msti ttdo, time the rock kluar je, cerah plak mate die.. hehe
sampai skrg mak aku lyan wrestling walaupun the rock da bersara..
aku plak da bersara tgok wrestling sejak the rock bersara..
sbb die mtk aku ikut die bersara same2..
nak mulakan kehidupan baru katenyer..
(ye.. aku tipu ok? puas ati?)

sbb tu bile aku x kenal steve austin stone cold yg botak ni,
aku terkejut dgn prestasi diri sendiri yg semakin merosot ni..
cane aku leh dgn sewenang-wenangnyer lupe kenangan silam aku mase kecik..

tp mmg die cam da lain skit..
badan die besar dr dlu..
+ dlm citer ni die baik sgt..
nak compare ngan perangai die mase lam WWF dlu..
lg2 mase lawan undertaker..
(yg slu nyamar jd antu xde mate itam tu)
(perenggan ni adalah zon defend diri sendiri.. hehe)


aku igt lg dlu, dgn tin beer wajib ade..
pastu pkai shot jeans ngan bju itam..
nmpak reckless giler..
nmpak cam org giler pun ade dlu die ni..
da la slu melawan mcmohan yg berlagak tough tu.. hehe
syukur la skrg da berubah
(according to the film la.. hehe)


bile aku bace page wiki die, aku jumpe lg 1 citer yg aku da tgok, n xperasan pun kewujudan die..
the longest yard..
ala, citer adam sandler yg lam penjare tu..
(x tgok mmg rugi.. klakar smpai tertonggeng gelak)
wlupun lam citer tu die watak sampingan je,
tp aku ttp kecewa..
bkn kecewa sbb die jd watak sampingan la..
tp aku kecewa sbb aku lgsg x cam die..
(kne rajin wat kawat cam la camni)

dan setelah aku membaca dengan lebih lanjut sampai ke tue ganyut,
aku sekali lagi kecewa sbb die pun pernah berlakon citer the condemmed..
yg aku pernah tgok lam bas dlu..
tp aku mmg x kenal die..
huhu..

 ha.. ni la die budak botak yg aku gembar-gemburkan td..

 korg nmpak x ape yg aku dah ckp td?

welcome back stone cold steve austin to my memory.. 

Wednesday, October 27, 2010

dayah & black out (starwars/jedi-di ptg hari)

assalamualaikum..
(beginning of my entry x pernah sesolehah ni ;p)

(entry ni mungkin agak pnjang seperti tajuknyer yg panjang jugak siap ade maklumat tmbahan plak..)

sebelum masuk ke zone yg lain (mcm mengarut sekalian)
aku nak ucap Alhamdulillah sbb berjaya jugak akhirnya aku present research aku..
nmpaknya, black out x mampu menandingi keinginan aku utk berjaya..
(sila rujuk : entry kejayaan & black out ye)
org yg berusaha ( last minit ) insyaAllah akn berjaya..

setelah mber2 princesses of the troy berebut2 mngepost entry bab research ni,
akhirnya aku tampil jugak hari ni utk buat pengakuan ikhlas..
(yg aku blum update blog.. ;p)
(xyah mngaku la, sume org pun leh nampak, eh.. leh bace)

aku backdated skit la..
citer ni da berlalu 2 hari, tp still ok..
lum basi lg..
mcm mknan yg mak ko masak, ko pnaskan hari2 ssh la jugak nak basi..
(pdahal xsempat basi dah abis)
aku cume perlu pnaskan cerita ni agar x basi..

entry ni melibatkan hati dan perasaan..
sape xde hati dan perasaan jgn bace..

soalan:
1. apa perasaan korg bile research korg yg da nak hampir siap, pd hari sabtu, penyelia ko call gtau ko kne tukar semua analisis data ko, yg mane ko kne present hari isnin?
(kan aku dah ckp entry ni melibatkan perasaan)

jawapan aku: rase mcm nak mkn kasut..

2. apa perasaan korg bile tiap2 hari ko tido pkul 130 pg n bgun balik pkul 330 pg tuk siapkan research ko kcuali hari ahd mlm isni tdo pkul 11 bgun pkul 2? (pnjg x soalan aku? ni da kire tahap analisis ni.. thap prof da aku kasi soalan)

jawapan aku : ngtuk la, ape lg..(aku nak nangis, tp masa amat mencemburui aku.. xleh nangis. n aku cirit birit pkul 5 pg tu.. tp cane cemburu pun mase ngan aku, biarlah die cemburu, aku ttp berlari ke tandas)
moral of the story : terlalu bz mnyiapkan research nak berak pun xsempat la aku ckp kau..

3. apa perasaan korg bile hari nak present dah tibe. pkul 8 kne trun, ko bru start buat power point pkul 6 pg?

jawapan aku : bru pkul 6.. lek r..

4. ape perasaan korg bile dah pkul 8, korg lum siap jugak edit research tuk di print?

jawapan aku: lemah longlai jari jemari aku menaip.. terpakse sruh dayah dtg amik sbb aku rase x mampu nak bwak moto sendiri..

5. ape prasaan korg bile korg bndingkan power point korg ngan kawan2, tp ade rase smpai nak bunuh diri..

jawapan aku: aku pinjam lptop londeh n buat power point mase org lain tgah present.

iklan :
mane kaitan ngan tajuknyer entry ni?

6. ape prasaan korg bile tgok kwan2 korg yg power point die jauh lg best dr korg, tp kne hentam dkat sejam?

jawapan aku : no komen.. aku tgah nebes mase ni.. xleh pikir ape prasaan aku..

7. ape perasaan korg, bile 3 org kawan korg yg da bentang, tilan kene hentam 1 jam, dayah kene hentam 1 jam, londeh pun same 1 jam, tbe2 turn aku 15 minit?

jawapan aku : klu korg tgok muke aku mase tu, mmg la rase nak lempang, da org x nak soal ko pape, yg ko duk tercanguk nak tgu disoal buat ape?

kemungkinan atau andaian :

1. menurut kawan2 troy et. al (2010), En. Z mungkin takut nak soal aku sbb x berani nak cari pasal ngan mama yg juga penilai merangkap penyelia research aku..

2. menurut kawan2 try et. al (2010), da pkul 1 mase tu. diorg lapa nak g lunch.. nak cpt.. mlas nak tanye aku pape dah.. lau tanye mungkin diorang kne mkn time bukak pose/azan maghrib nti.

3. mungkin ayat 9 surah yaasin yg aku amalkan wlu ape situasi yg aku hadapi.mungkin.. 

iklan : 
manenyer kaitan ngan tajuk ni?
(sabar la mus..jawab pak bakri)

kemuncaknyer entry ni ialah....
sebelum nak tgu waktu present ptg plak..
kitorang pengkritik professioanl kat IPTI ni pun mulakan tugas..
habis.. dr kes 13 mei smpai la perhimpunan agong UMNO yg bru2 ni berlangsung kami kritik
(aku tipu je)

kejap gelak..
kejap kang marah berapi..
kejap kang senyap 
(malaikat lalu)
pastu bising balik..

sume org duduk..
dayah yg sentiasa bersemangat lebih tbe2 bgun..
pehal dayah?
bgun tersengih2 tbe2 leh black out..
slunyer blok b je yg black out..
knape kali ni dayah yg black out??

dan sbg pelajar kecederaan dalam sukan, kami trus buat bantu mule..
mule2 wat TOTAPS..
die breathing..
yana cek pendarahan, aku ngan elly cek tulang belakang,
wardah cek hidung, ila plak cek tgn die ptah ke x..
(pembahagian tugas cek mengecek adalah berdasrkan tajuk pembentangan mgu lpas)

dayah totally ok!
die cume black out..
akibat aksi eh, stress terlampau..

jgn tanye cane die leh sedar balik..
believe me. u dont wanna know.
(ha.. misteri x? haha)

then..
soalan last tuk entry kali ni..
8. apa perasaan korg bile kwan korg yg da siap present menyamar jd jedi (lam starwars tu) semasa tgok org lain bentang..

jawapan aku : aku pun da siap present jugak.. 

khas tuk tatapan sume.. JEDI WARDAH!!

 jedi yg mnyamar sbg angelina jolie

 teknik penyamaran sesumpah

teknik mengorek idung (alien style)

 teknik memakan tai idung untuk menambah kuasa

teknik membunuh dila menggunakan taik idung beracun (kire cam sumpit la)




sekian. wasalam

Friday, October 22, 2010

keinginan dan rahmat tuhan

hari ni aku xkan ajar korang mengait mcm dlu..
bkn klas mengait..
mengaitkan perkataan la..
wlupun aku dah jnji sbelum ni yang aku akn ajar korg mengaitkan perkataan lain tuk entry seterusnya..
(tp klu korg nak jugak blaja mengait perkataan, nti aku wat kelas tuisyen. 25 hengget tuk 2 perkataan.. hehe.. ade sape2 yg mau?)

sebenarnye keinginan aku ialah mengupdate entry...
wlupun byk peristiwa yg berlaku lepas aku post entry pasal black out tu,
tp aku xde ilham tuk menulis..
entry ni mungkin boring skit...
sbb mud aku adalah ngimol2..
tersangat ngimol2..

aku dikhianati perasaan sendiri yg suruh aku utk berase kecewa..
berase kecewa dengan org2 yg rapat dengan aku..
sgt kecewa..
smpai menitis air mata jantan aku (bkn aku perempuan ke?)
klu perasaan aku wat dunno je ngan ape yg jd hari ni,
xmungkin la aku ngimol2 kan?

perasaan ni plak berjalan seiring dgn bz nyer aku menyiapkan research..
byk nak kne betulkan lepas anta draft kat lect..
serabut kepala otak aku..
malah, hampir nak berjambul pulak..
(tp masih belum berjambul2 jugak)

aku wonder..
org kate klu ade musibah, tuhan nak uji kite..
atau, ade sesuatu yg lebih baik tuhan dah sediakan tuk kite..
atau, tu care tuhan nak blas dosa2 kite.
dlm kes aku, yg mane antare di atas yg tuhan dah tentukan tuk aku?

 kalau,
tuhan nak uji aku, dan aku dpt harungi ujian tu dgn jayanyer,
aku xkan dpt 4 flat.
mungkin aku akn dpt pahale.. mungkin..

kalau,
tuhan dah sediakan sesuatu yg lebih baik utk aku lpas musibah ni,
aku akn bersyukur..
tp lame manakah aku akn terus bersyukur?
mungkin lepas aku lupe pasal musibah dulu,
aku akan berhenti bersyukur..

kalau,
tuhan nak balas dosa2 aku yg dlu..
kemudian, dosa2 aku lupus..
aku rela memilih dilupuskan dosa...

haish...
sbb tu aku kate malas nak update blog time ngimol2..
tgok!!
ni la jdnyer..

tp xkisah la ape nak jd..
aku masih berharap yg aku masih tidak terlalu jauh dgn rahmat tuhan..
berharap masih boleh kembali ke pangkal jalan...

sekian, wasalam

Tuesday, October 19, 2010

kejayaan dan black out

kejayaan dan black out bkn lah mcm name filem2 yg korang penah tgok mcm Stursky & Hutch, Chuck & Larry, Labu Labi, Karan Arjun dan mcm2 lg la filem gabungan 2 name ni..

hari ni aku nak mengajar korang mengait...
bkn mengait benang..
mcm sehari selembar benang tu..
aku xpndai mengait nak ajar korang mengait..
menjahit boleh..

ape yg kite nak kaitkan dlm entry kali ni ialah, perkataan kejayaan dan black out..

aku tau perkataan black out yg kite gune sehari2 merujuk kpd elektrik yg terputus..
bkn terputus di tengah jlan..
tp kind of yg klu letrik putus tetengah mlm, menjadikan premis kediaman korang gelap gelita..
tnpa seurat (kata nak belajar mengait benang) cahaye pun..
yg mane menjadikan mulut korang mengeluarkan pelbagai bunyi..

1. klu standard pempuan menjerit ketakukan
ade bbrape pecahan lg di bawah menjerit ketakutan ni.
a). betul2 takut
b). betul2 gedik
2. xkurang jugak yg akn mengeluarkan bunyi berbentuk makian..

oleh kerana aku perempuan, aku akn menjerit..
akn tetapi, oleh kerana aku perempuan yg sedang menyiapkan research (yg da lame kne siap),
maka, aku akn menjadi seorang perempuan yang menjeritkan kata makian apabila black out melanda..
(tanpa korg sedar, korang dah belajar mengaitkan perkataan menjerit dan makian dr ayt di ats.. kurikulum tersirat ni)

aku rase warge blok b yg seramai 80 lbih ni ade makna tersendiri nak huraikan black out dlm kehidupan diorang.
kalaulah ditanyekan kpd semua warge blok b..
apekah makna black out dr perspektif diorg sendiri
maka, anda akn mendapat 80 jawapan yg berbeza..

contoh skema jawapan:
1. black out merupakan aktiviti ritual bg warge blok b.. xkire agama, bangsa, black out sudah seperti sesuatu yg wajib dianuti oleh penghuninya
2. black out dah sebati dlm kehidupan seharian kami.. sekiranya tidak black out dlm sehari, sy pasti akn merinduinya.
3. black out telah byk mengajar sy menyelami perasaan org2 kurang upaya (buta). lg2 pulak sy xde torchlight..
4. sy suka black out seperti sy suke mkn cheese cake..
5. no komen
6. black out mampu melatih sifat tanggungjwab warge blok b apabila ade je yg tolong betulkan. (org yg tolong betulkan jela yg bertanggungjawab)
7. sy suke black out.. setiap hari sy akn berusaha buat sesuatu supaya black out. contohnyer, keringkan rambut gune hair dryer yg paling murah (sbb kuat mkn letrik) smpai rmbut sy cam nak terbakar gitu ha.. 

ok!! xkan la aku nak tulis smpai 80 skema jawapan?
lagipun aku blum siasat betul2 lg isi hati diorang..
tp siape yg jawab skema no.7 tu mmg la nak rase makn racun tikus dalam sup selipar saiz 10..

 contoh makian yg x berape ganas

 one for all - slogan warge blok b
 ni lebih kurang kes aku cume bongok skit
ni jeritan makian yg ganas skit.. sumpah penah jd kat aku!!
xpun, aku rase ade konspirasi lain..
mungkin ajk blok b seksa org yg wat kesalahan kat blok b ni gune letrik..
kat bawah tanah..
dlm bilik gelap..
diorang tanye..
xpuas ati jawapan, bg renjatan letrik..
sbb tu la slu black out..
hurmm... mungkin la..
tp aku rase betul la korg..

siapalah aku kat blok b ni nak suarekan ketidak puasan hati aku pasal black out ni..
nak dibandingkan dgn budak KEMAS yg kemas je sentiase..
nak dibandingkan ngan KPLI (yg berebut kerusi ngan aku mase perhimpunan
-yg ckp kitorg xde attitude sbb nak duduk x ckp kat diorang
-yg mase org bace doa, die bising ckp pasal attitude lg
-yg mase pengarah berucap die pun berucap pasal attitude
-yg mase org ambik adiah pntun die pun berpantun pasal attitude
-yg mase org ambik adiah bole liga YDP, die pun duk ckp lg pasal attitude lam game bola)

aku petik la skit ucapan die pasal attitude yg aku rase penting nak share ngan korang supaya korang lebiih paham soal attitude ni
(p/s:jgn jd cam aku yg xde attitude ni)

'che chuoe she shua attitude po shi chua'.
'attitude mei you ching peng yiu shou la'
'KPLI scheyou PISMP liaou han shing attitude mei you la'

(perkataan yg telah diitalickan adalah perkataan bahasa inggeris)

tp kesudahan ucapan beliau mengenai attitude disertakan dengan air mata..
mungkin terlalu terharu dengan respon yg telah aku n yuyun berikan..

sapela aku ni kan?
cume budak sem 8 yg g perhimpunan last ..
maybe sbb die sedih xdpt jumpe kami lg pasni diperhimpunan dan itu telah menyebabkan die menitiskan air mate..

ok.. back to basic by christina aguilera..

kenape? kenape setiap kali aku tgah rancak menaip nak siapkan research, mase tu la ade budak tgah keringkan rambut smpai hangus..
mase tu la ajk blok b nak seksa org..
kenape? kenape bkn mase aku tdo?
kenape korang x renjat je aku skali ngan letrik bg puas ati korang?
(brani try la tgok-sbenarnyer aku takut. ;p)

dah klu aku tgah buat research asyik black out,
bile research aku nak siap?
dan bila research aku xsiap2, cane aku nak present?
bile dah aku x present research aku, cane aku nak pass subject ni?
bile aku xpass, cane aku nak berjaye..
bile aku x berjaye, cane aku nak capai kejayaan?
korang nmpak x sekarang kaitan kejayaan dengan balck out..
mcm mane black out mampu mempengaruhi kejayaan seseorang yg macam aku tgah siapkan research ni..

ok.. cukuplah tuk hari ni..
esok kite belajar kaitkan perkataan lain pulak..

akhir kate..
semoga ahli blok b boleh berjaya di masa akn datang..

sekian, wasalam.